Gå til sidens hovedinnhold

- Han yngste har merket at mamma er lei seg – selv om mamma prøver å ikke vise det

Artikkelen er over 6 år gammel

- Jeg har pratet og pratet. Og pratet. Som en slags terapi, sier avgått Høyre-byråd i Tromsø kommune, Anne Berit Figenschau, etter den siste månedens politiske knockout.

Figenschau forteller at hun allerede har fått noe jobbtilbud, men at hun ønsker å bruke litt tid på å finne ut hva neste stopp på veien blir. Hun vil trekke pusten – finne ut hvilke muligheter som ligger foran henne og hva framtiden kan bringe.

 

- Jeg angrer ingenting

- Jeg har tenkt mye på hva jeg ville gjort annerledes om jeg kunne skru tiden tre uker tilbake, men jeg har kommet fram til at jeg ikke kunne gjort noe annerledes. Jeg står for de valgene jeg har gjort – og jeg har ikke gjort noe galt. Jeg angrer ikke på noe fra de tre siste ukene. Jeg gjør ikke det, sier Anne Berit Figenschau til Nord24.no

Hun forteller at hun har gode og ressurssterke støttespillere rundt seg. Og at de fleste av «hennes folk» er utenfor politikken.

- Jeg hadde ikke alle eggene i en kurv.  Og det var i så måte ikke et bære eller briste for min del. Søndagen etter nominasjonsmøtet i Troms Høyre hadde jeg en veldig fyllesyk venninne som kom på besøk - og pratet og pratet. Hele dagen pratet vi – og slikt virker som terapi, forteller hun svært åpent og ærlig til forsamlingen under et foredrag på frokostmøtet ved gründerhuset Flow.

Et innledning som var avtalt lenge før Høyres nominasjonsprosesser.

- Men jeg tenkte, jeg skal ikke trekke meg likevel. Jeg skal holde mitt foredrag, forteller hun.

Imidlertid ble temaet endret en smule – fra bare å skulle dreie seg om hennes lederfilosofi – til også å handle om hvordan en står i en storm.

Har gitt barna metaforer fra fotballbanen

- Jeg har selv tatt kontakt med folk som har stått i en storm og har hatt erfaringer med det, og spurt dem om råd. Så har jeg brukt de rådene som passet best. I så måte kan en si at jeg har brukt samme metoder som jeg selv bruker i ledelse – ta kontakt med de beste for å høre hva de mener – for så å ta beslutningene selv.

Hun forteller at hun har to sønner på 10 og 14 år – for han eldste handler livet mest om å være sammen med venner og ikke skille seg for mye ut.

- Han yngste har merket godt at mamma er lei seg – selv om mamma prøver å ikke vise det.

Figenschau forteller at barna på sitt vis forsøker å hjelpe ved å være hjelpsom. Men at det ikke er alt de forstår av det som står i media.

- Jeg har forklart dem at Jens Johan Hjort ville gjøre slik en av og til gjør på fotballbanen. Han ville bytte noen spillere. Skifte noen som var slitne. Ved å bruke fotballbanen har det vært lettere for dem å skjønne, sier hun.

Tøffe medietak

At det tidvis har vært tøft å oppleve seg selv i alle landets medier og aviser, legger hun ikke skjul på.

- Når en går inn i politikken er en forberedt på å få medias søkelys på seg. Men kanskje ikke på denne måten. Det å havne som hovedsak på dagsrevyen to lørdager på rad. På kveldsnytt, som ledertema i Dagbladet, som daglig føljetong i aviser….Dette var jeg ikke forberedt på, sier eksbyrådet.  

Hun sier hun har gjort seg noen erfaringer – som hun også har lært mye av.

- Jeg har reflektert mye over dette å ha gode støttespillere rundt seg – og det at jeg har svært ressurssterke støttespillere rundt meg. Jeg har levd mye av mitt liv utenfor politikken – og ikke i politikken som kanskje andre som har opplevd å måtte gå eller velge å gå. Mine støttespillere har ikke støtet meg bort, men jeg har kunnet bruke dem – og lene meg på dem, sier hun.

- Den private sfæren

Ditt navn er også nevnt i den siste tidens ryktesak mot familien Hjort. Hvordan opplever du det?

- Jeg anser ryktesaken og Facebook-oppdateringen fra Nina Hjort for å tilhøre den private sfæren til familien Hjort. Ut over det har jeg ikke noen kommentarer til den saken eller det som står der, sier Anne Berit Figenschau til Nord24.no.  

Det tidligere byrådet i Tromsø kommune vet altså ikke helt hva hun skal bruke yrkeslivet sitt videre på. Men at:

- Jeg vil også i framtiden være tro mot mine idealer. Stå på det jeg tror på og gi maks gass.

Kommentarer til denne saken