Gøril Olsen og Hans Sandsdalen er i gang med full oppussing av den nykjøpte leiligheta i Utsikten borettslag på Stakkevollan.

Vegger er revet, boden er omgjort til stue og kjøkkenet skal flyttes for å gjøre plass til et ekstra soverom.

Når leiligheten er ferdig pusset opp, skal den bli en tre-romsleilighet for datteren Elisabeth og barnebarnet Kian (5).

- Man ender jo som regel opp med å gjøre litt mer og bruke mer tid enn man trodde, slår Hans Sandsdalen fast.

Paret har kjøpt og solgt mange ganger i Tromsøs boligmarked.

- Vi har hatt fem leiligheter, som vi har kjøpt for å hjelpe barna våre inn på boligmarkedet. Men de har jo vært ganske små alle sammen, og ungdommen vokser jo kjapt ut av dem etter hvert som det kommer til både partnere og barn, sier Gøril Olsen.

Spart hundretusener

Men ekteparet har gjort noe ganske uvanlig de gangene de har solgt unna småleiligheter som barna har vokst ut fra.  De har nemlig valgt å selge bolig selv, uten å benytte seg av meglere.

Tall Nord24 har fått utlevert av Eiendom Norge, viser at 95 prosent av alle boligselgere velger å bruker megler. Kun fem prosent selger selv, og når det skjer, skjer det ofte innad i slekta eller til bekjente.

Gøril og Hans har likevel valgt å gå ut i det åpne markedet, helt på egen hånd.

- Jeg har stor respekt for jobben som eiendomsmeglerne gjør. Men jeg er siviløkonom og jeg kan markedsføring. Det er en kompetanse jeg liker å bruke, forteller hun.

Å selge bolig selv er blitt enkelt sammenliknet med før. I dag finnes det en rekke nettbaserte tjenester som gjør de mest kompliserte trekkene for deg.

- Vi har betalt 15.000 kroner for en pakketjeneste. Da samler du inn all relevant informasjon selv, og plotter det inn i systemet, som igjen generer dokumentene du trenger. I tillegg får du Finn-annonsering og oppgjøret inkludert i pakken, forteller Gøril Olsen.

- Men det viktigste er jo at det ligger en ærlighet i bunnen og at man opplyser med de manglene som boligen eventuelt har, legger hun til.

På leilighetene som ekteparet solgte, anslår de at de har spart minst 50.000 kroner hver gang i forhold til hva det koster å bruke en megler.

Til sammen blir det 250.000 kroner.

- Det kommer jo godt med når vi skal pusse opp, slår Olsen fast.

- Godt betalt for lite arbeid

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, mener at flere burde vurdere å selge boligen sin selv.

Han mener at det ofte er unødvendig å bruke megler, og knaller til mot meglerkjedene:

- Virkeligheten er at boligsalg gjennom meglerkjedene er masseproduksjon. Det høres ikke slik ut når megleren reklamerer for seg selv, men i realiteten går det på samlebånd. For meglerne er det viktig å selge flest mulig boliger på kortest mulig tid. Hensynet til økonomien i eiendomsmeglerforetaket går foran kjøpers og selgers interesser, mener Bartholdsen.

Forbrukerrådet har utarbeidet såkalte «selgervettregler» som ligger gratis tilgjengelig på nettet. 

- Følger du disse, er kjøper og selger faktisk tryggere enn ved salg gjennom megler. Det er jo risikoen som megleren etterlater seg som gjør at vi forbrukere føler behov for å tegne forsikring både som kjøpere og selgere, sier Bartholdsen til Nord24.

Og hvis du selger selv, mener direktøren, trenger det ikke koste mer enn rundt 20 arbeidstimer og opp mot 20.000 kroner.

- Eiendomsmeglere tar seg svært godt betalt for relativt lite arbeid, slår Bartholdsen fast.

Han mener likevel at megleren kan være lurt å benytte seg av i en del tilfeller.

- Dersom du ikke har tid til å gjøre en god jobb, ikke egner deg for denne type arbeid eller boligen er komplisert, så kan det være god grunn til å bruke megler, sier direktøren.

DETTE SVARER MEGLERNE: - Sjokkerende, ufint og useriøst

Solgt over prisantydning

Tom H. Glosimot er daglig leder i Advokatoppgjør, som står bak selgboligselv.no. Han forteller at de omsetter boliger for rundt en halv milliard kroner i året.

- Kundene legger inn data selv, før det blir generert dokumenter av datasystemet. Med internett og dagens teknologi har dette blitt veldig enkelt, effektivt og billig. Dermed slipper man dobbeltbehandling, noe som er bakgrunnen for at vi kan ta en mye lavere pris enn meglerkjedene, sier Glosimot.

Han mener at det å bruke megler ikke er noen garanti for å sitte igjen med en god gevinst etter salget.

- Vi erfarer at de som selger selv sitter igjen med like mye eller mer penger sammenliknet med de som bruker megler, sier Glosimot.

Erfaringene til ekteparet Olsen-Sandsdalen er at de fikk et like godt resultat som det en megler ville fått til.

- Systemet genererte salgsplakater, og da folk kom på visning lurte de på hva slags forretning vi hadde starta opp med. Det hele så veldig profesjonelt ut, til tross for at vi var amatører, sier Hans Sandsdalen.

Også budrundene gikk greit å håndtere.

- Jeg skrev ned interessentene fra visningene og laget meg ei SMS-liste på nettet, slik at jeg kunne gi beskjed når de kom inn nye bud. I tillegg er det jo viktig å registrere budene som kommer inn, slik som meglerne gjør. Det gikk som bare juling, og boligene ble solgt over prisantydning, sier Sandsdalen.