Om grekerne innfrir vilkårene, er eurolandene klare til å forhandle om et nytt låneprogram. Men vilkårene er ikke småtteri.

Det rakk å bli morgen i Brussel først, men etter 17 timers harde forhandlinger var stats- og regjeringssjefene i eurosonen enige om en plan for Hellas.

– Eurotoppmøtet har nådd enstemmighet. Alle er klare til å gå for et program for Hellas, skrev EU-president Donald Tusk på Twitter.

Noe detaljert innhold var ikke umiddelbart klart. Men grekerne må gå med på flere harde reformkrav og vedta de første av dem innen moms, pensjon og privatisering allerede onsdag.

– Nasjonalforsamlingen skal vedta en rekke reformer som skal sørge for å gjenopprette tilliten, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen.

– Det er konkrete sider av det greske forslaget som må styrkes videre, deriblant arbeidsmarkedet, sier han.

Må godkjennes

Planen må også godkjennes i den greske nasjonalforsamlingen og flere andre euroland. Alt er dermed ikke på plass før formelle forhandlinger om en lånepakke kan finne sted.

I alt anslår eurogruppen at Hellas trenger mellom 82 og 86 milliarder euro for å holde økonomien flytende de neste årene. Landet trenger penger umiddelbart, og eurolandene skal jobbe for en løsning på kort sikt også.

Tsipras: – Vi kjempet en hard kamp

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier den nye avtalen med eurolandene gir mulighet for vekst, men at landet står overfor tøffe beslutninger.

– Vi har kjempet en hard kamp. Nå står vi overfor tøffe beslutninger, sier Tsipras, som sier avtalen vil gjøre at Hellas blir værende i eurosonen.

– Avtalen er vanskelig, men vi har unngått ønskene om å flytte statlige aktiva utenlands. Vi har unngått økonomisk kvelning og bankkollaps, sier den greske statsministeren.

– Vi har tatt ansvar for å unngå de mest ekstreme forslagene fra konservative sirkler i Europa. Byrdene fra avtalen vil bli fordelt basert på sosial rettferdighet. De som ikke betalte i løpet av kirsen, vil betale denne gangen, legger han til. 

På sporet

Før eurotoppene klarte å bli enige mandag morgen, hadde også finansministrene i eurosonen holdt to dager med maratonmøter for å prøve å spikre et opplegg for konkurstruede Hellas.

– Enigheten gir Hellas muligheten til å komme seg tilbake på sporet med støtte fra europartnerne, mener Tusk.

Avtalen gir flere fordeler enn ulemper

Alt i alt oppveier fordelene ulempene, og Hellas har igjen sjansen til vekst, mener Tysklands statsminister Angela Merkel. Men Hellas har en lang og vanskelig vei foran seg.

Noe av det viktigste nå er at tilliten er gjenopprettet, sier hun på en pressekonferanse etter at eurolandene kom til en enighet etter 17 timer med møter og forhandlinger om Hellas i Brussel søndag og natt til mandag.

Merkel sier atmosfæren under forhandlingene var «saklig».

Hun forteller at den tyske riksdagen skal ta opp situasjonen i et ekstraordinært møte senere.