Hellas' regjering bekrefter at bankene i landet holdes stengt i seks arbeidsdager fra mandag. Samtidig stenges minibankene i én dag, og det innføres en uttaksgrense.

Regjeringen har fulgt anbefalingene fra landets råd for finansiell stabilitet. Det betyr at bankene ikke åpner mandag morgen, og at minibankene, som i helgen var i ferd med å tømmes for penger, holdes stengt til mandag ettermiddag.

Bankene vil åpnes først tirsdag i neste uke, to dager etter at det skal holdes folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta kravene fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Etter at minibankene gjenåpnes, vil grekerne kunne ta ut maksimalt 60 euro, eller rundt 520 kroner, om dagen. Denne begrensningen gjelder ikke turister og andre utenlandske kontoinnehavere, som vil kunne ta ut penger innenfor maksimalgrensene deres egen bank setter.

Skylder på eurogruppen

Bestemmelsen om å innføre kapitalkontroll er undertegnet av president Prokopis Pavlopoulos og statsminister Alexis Tsipras. Sistnevnte bekreftet søndag kveld at de greske bankene holder stengt mandag.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale.

Han la til at greske bankinnskudd er sikret, og at ESB ikke kan hindre en gresk folkeavstemning.

 

Tømmer minibanker og butikker

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet søndag å opprettholde nødfinansieringen av greske banker på dagens nivå. Men nødfinansieringen kommer ikke til å øke i takt med uttakene, noe som trolig er årsaken til at de greske bankene må stenge.

En bankkilde i Hellas sa søndag til AFP at 60 prosent av landets minibanker er gått tom for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes.