BRÜSSEL: – Et nei vil uansett hva spørsmålet er, bety at Hellas sier nei til Europa, sier Jean-Claude Juncker.

Slipset var blått og hvitt, men ellers var det lite sympati å spore med den greske regjeringen da EU-kommisjonens president møtte et tettpakket presserom i Brussel mandag.

– Det er på høy tid at Hellas' politiske ledere tar ansvar og forteller folket hva som faktisk står på spill. Dette er sannhetens øyeblikk, sa en beinhard Juncker.

Han mener fortsatt tilbudet fra kreditorene i EU og IMF til Hellas om reformer og kutt mot et forlenget låneprogram var «balansert og rettferdig». Og han stiller seg uforstående til at grekerne valgte å gå fra forhandlingsbordet fredag kveld.

Regjeringen i Aten vil i stedet legge fram kreditorenes krav fram for grekerne i en folkeavstemning.

 

Kutt

– Det er ingen lønnskutt i denne pakken, det er ingen pensjonskutt i denne pakken. Den handler om å modernisere offentlig sektor og byråkrati i Hellas, mener Juncker.

Han avfeier kritikken om at EU og de andre kreditorene er urimelige, har stilt ultimatumer og drevet utpressing av Hellas.

– Noe av dette vil gjøre vondt på kort sikt, men pakken baner en vei fremover, sier han og mener i stedet den kan gi ny vekst.

– Det greske folk må vite hva sannheten er, hva som faktisk var på bordet, alle elementene vi har diskutert, fremholder Juncker.

Si ja

EU-toppen ber grekerne om å stemme ja i søndagens folkeavstemning, selv om det ikke lenger ligger noe offisielt tilbud på bordet.

Han insisterer på at målet er å holde grekerne i eurosonen og «den europeiske familien», men han kom ikke med noe nytt forslag da han mandag brukte over en halvtime på å forsvare EUs fremferd i Hellas-striden.

– Døren er fortsatt åpen, mener Juncker.

Forrådt

EU-kommisjonens sjef sier gang på gang at han føler han har gjort alt han kan for å få til en avtale. Han legger ikke skjul på at han er skuffet over Hellas' statsminister Alexis Tsipras, og bruker ord som «egoisme» og «populistisk spill» når han snakker om håndteringen av den greske krisen.

– Etter alt jeg har gjort, og etter alt EU-kommisjonen har gjort, føler jeg meg litt forrådt, sier Juncker.

– Å spille ett demokrati ut mot 18 andre er ikke det greske demokratiet verdig.