Her kan du lese siste nytt om krisen i Hellas.

  • 13.30: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker avviser at EU vil legge fram et nytt forslag til en avtale med Hellas.

– Så, tross det som har blitt rapportert, kunngjør jeg ikke noe nytt i dag, sa Juncker på en pressekonferanse i Brussel mandag ettermiddag ifølge The Guardian.

  • 11.11: Hellas' statsminister ber igjen de andre eurolandene om en midlertidig forlengelse av det greske låneprogrammet, skriver NTB.
  • 10.37: Reisearrangøren Apollo forbereder seg mandag på at avlysninger fra norske turister kan komme utover dagen.

Selskapet har fått flere henvendelser mandag formiddag, men så langt er det ingen stor pågang.

– Så langt virker nordmenn mer nysgjerrige enn bekymret, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera hos Apollo til NTB.

Norske turister tar nå med seg mer kontanter enn de pleier på reise til Hellas.

– Det er først og fremst befolkningen på fastlandet som blir rammet, og foreløpig er turistområdene lite berørt. Vi får høre at mange nordmenn sier de ønsker å støtte den greske økonomien ved å være turist i landet. Det ser vi som svært positivt, sier Rivera.

  • 09.21: Kaos i Hellas sender Oslo Børs ned. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned over 2 prosent kort tid etter åpning mandag. Kaoset i Hellas får skylda, skriver NTB.
  • 09.04: Minibankene på Gardermoen har hatt stor pågang av Hellas-turister denne helgen, men det er ingen problemer med å få tak i nok euro.

– Vi har vært forberedt på dette, så vi går ikke tom med det første, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NTB.

  • 08.40: Euroen svekket seg mandag i takt med økende frykt for at Hellas tirsdag går konkurs.

Euroen falt mandag drøyt 2 prosent mot dollaren og ble i løpet av mandag morgen handlet for 1,0955 dollar – det laveste på om lag fire uker, skriver NTB.

  • 08.38: EUs økonomikommissær Pierre Moscovici sier det vil bli lagt fram et nytt forslag til en avtale med Hellas mandag for å unngå en gresk konkurs, skriver NTB.
  • 08.00: Minibankene på Stavanger lufthavn Sola var tomme for euro mandag morgen.

Utenriksdepartementet har anbefalt reisende til landet å ta ut kontanter fordi greske minibanker kommer til å være stengt mandag, og bankene resten av uka.

– Bare siden fredag kveld har det blitt tatt ut for to millioner kroner i euro i minibankene på Stavanger lufthavn Sola, sier Haugland, som er konserndirektør for kommunikasjon, Sparebank 1 SR-Bank til NRK.

  • 04.00:  Hellas' regjering bekrefter at bankene i landet holdes stengt i seks arbeidsdager fra mandag, skriver NTB.

Mandag morgen våknet Hellas opp til en nasjonaløkonomi i krise. Bankene er stengte, og sentralbanken tar kontroll over kapitalflyten.

I helga avviste regjeringen lånekreditorenes krav, og satte spørsmålet ut til en folkeavstemning. Det har skapt murringer langt inn i eurolandene, og den greske børsen skjelver.

Både banker og børs holder stengt i Hellas mandag, mens greske butikkhyller er ferd med å tømmes.

Fakta

•  Hellas har fått 240 milliarder euro, rundt 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

•  Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

•  Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.

•  Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli.