Det begynte for fire år siden i ei kjellerleilighet på Silsand, med ei omsetning på 38.000 kroner.

Året etter var omsetningen seks millioner kroner, så 20 millioner, så 30 millioner og i år blir det over 40 millioner kroner.

– Ballen ruller. Det er vanskelig å bremse, og ikke lett å si nei når vi blir kontaktet. Vi vokser selv om vi har holdt en lav profil og ikke drevet noen markedsføring, sier Ronny Eliseussen, styreleder og en av fem eiere i TBO Helse AS.

Lønnsom idealisme

Bedriften gir omsorg til mennesker som trenger et utvidet tilbud, og der det offentlige ikke strekker til. Flere av eierne har helsefaglig bakgrunn, og ønsket om å styre egen hverdag var en av grunnene til å starte virksomheten. 

– Motivet var ikke å tjene penger, men å gi et godt tilbud til dem som trenger det og samtidig skape trygge arbeidsplasser. Vi ønsker å gjøre en forskjell for de svake, sier personalleder Monica Nygaard.

I dette tilfellet lønner også idealismen seg økonomisk.  

– Jeg tror det faglige engasjementet vårt er en viktig grunn til suksessen. Vi er sterke fagpersoner som vet hva som kreves. Vi sitter ikke bare på et kontor og regner kroner og øre. Dessuten har vi evnen til å ta raske avgjørelser og finne raske løsninger.  Vi kan ordne et tilbud på mindre enn ei uke når det haster, sier fagansvarlig Tor Erling Bartlett.   

Gård på øy 

Opprinnelig sto TBO for Tranøy Bo og Omsorg fordi det første store steget man gjorde var å kjøpe Tranøy Gård og tilby det som en sjelens balsam for folk som sliter psykisk, med rus og avhengighet.   

– Noen mennesker passer ikke i sentrale strøk, de blir dårlige av mye stimuli. Det er et pes for dem å gå på kino, teater og kafe. De vil heller gå i fjæra, og Tranøy Gård ligger på ei øy som gir en helt spesiell skjerming, forteller daglig leder Bjørn Vidar Olsen.

De fleste kommer frivillig, og ønsker å være der. Men terskelen for å forlate blir også mye høyere enn når det bare er å hoppe på en buss.

– Vi hadde en kar som i utgangspunktet ikke ville vekk fra Oslo. Men etter to dager på Tranøya ville han ikke tilbake til Oslo igjen, smiler Olsen.

På Tranøy Gård tilbys også et innhold i hverdagen, med husdyr, gårdsarbeid, skogsdrift og fiske.

– Det blir veldig sosialt og inkluderende i forhold til å bo i en kommunal leilighet der en pleier kommer innom en dag i uka og sjekker om det er i orden, sier han.

Ser mot Tromsø

Nå står TBO for Trygghet Bolig Omsorg. Bedriften har løftet blikket, og tenker stadig større enn gården på Tranøya. Per i dag har man brukere fra Larvik i sør til Nord-Troms, og kontrakter med ni forskjellige kommuner. 

– Vi blir kontaktet av kommuner som trenger akuttplassering av folk, eller vi svarer på anbud som lyses ut som offentlig anskaffelser. Det er slik vi får oppdragene, sier Olsen.

Til sammen sysselsettes 70-80 personer som ansatte eller kontraktører for TBO.

– Vi ser det ikke som at vi tråkker inn på det offentlige sitt område, men at vi er et supplement. De ber oss om hjelp fordi de ikke klarer jobben selv. Vi har ikke sagt vi skal overta noe, men vi tar oss av det kompliserte, sammensatte og de som faller utenom, sier Ronny Eliseussen.

For å takle den sterke veksten har bedriften styrket administrasjonen og flyttet inn i kontorer i sentrum på Finnsnes. Og om noen år ser man for seg at virksomheten vil være enda mye større.

– Vi kan gjøre dette hvor som helst i landet, og har begynt å gjøre forberedelser i forhold til Tromsø-området, sier han.

Kjøpte nedlagt skole

For å utvide kapasiteten ble nedlagte Fagernes skole på Finnfjordeidet kjøpt. Den er landlig beliggende med 13 mål tomt og ekorn som springer på de tomme lekestativene. 

– Et Tranøya på fastlandet, smiler Bjørn Vidar Olsen.

Her er planen å etablere et senter for utviklingshemmede. Skolen hadde fra før et tilbygg og en base for spesialelever, og her har man nå laget fem topp moderne leiligheter universelt utformet og tilpasset utviklingshemmede. Disse er klare for innflytting. I den gamle hovedbygningen lukter det fortsatt av 50-tallet og innestengt luft. Gammelt skolemateriell og diverse rot ligger henslengt i korridorene og på klasserommene. Knuste kaffekopper, en utrangert telefaks og kassettbånd er bare noe av rasket. Her er det et kolossalt renoveringsarbeid som må til, men gjengen i TBO ser det ikke i bjørn.

–  Her kan det bli åtte til ti leiligheter, mens delen med gymsal, kjøkken og sløyd kan bli et aktivitetssenter for utviklingshemmede, kanskje med diskotek og klubb. Det er et enormt utviklingspotensial i denne bygningsmassen. En av våre styrker er at vi tror på det vi holder på med, smiler Bjørn Vidar Olsen.

Vis rollerONOFF

FAKTA OM TBO HELSE AS

  • Privat omsorgsfirma som leverer bo- og omsorgstjenester til personer med spesielle behov.
  • undene er norske kommuner.
  • Firmaet ble startet og eies av Bjørn Vidar Olsen, Tor Erling Bartlett, Ronny Eliseussen, Monica Nygaard og Hugo Walberg, med 20 prosent hver.
  • Hovedkontor på Finnsnes, eier Tranøy Gård og skolebygninger på Fagernes.   

VEKST I NORD: Her er kriteriene

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier.

  • Over én million kroner i omsetning
  • Nordnorsk tilhørighet og eierskap
  • Minst 20 prosent vekst i både omsetning og driftsresultat hvert år de siste tre årene
  • Har levert regnskap innen tidsfristen
  • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, vurderes av juryen til å ha et godt produkt eller tjeneste, samt vurderes å ha best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
  • Regnskapstallene er levert til Nord24 av Inform, og tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt