Her kan det bli deponi

Fuglenesfjæra i Hammerfest er et av alternativene for deponering av avfallet fra havnebasenget. Arkivfoto

Fuglenesfjæra i Hammerfest er et av alternativene for deponering av avfallet fra havnebasenget. Arkivfoto

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Hammerfest får èn million kroner fra Miljødirektoratet til nye undersøkelser for å avklare hvor man skal deponere avfallet fra havnebasenget. Nå står det mellom deponi i Fuglenesfjæra eller kaideponi med ny dampskipskai i sentrum.

Det skriver iFinnmark.

– Det er kjempepositivt at vi fikk alt vi søkte om. Budsjettene i miljødirektoratene har blitt redusert så vi var litt usikkert om vi skulle få hele beløpet, sier Tor Harry Bjørn, prosjektleder i «Ren Havn».

Snart i gang

Bjørn ser positivt på framtiden til havneoppryddingen og regner med at dersom ting går like bra videre så vil prosjektet være godt i gang i 2017.

– Nå sjekker vi muligheten for å få en ny dampskipskai til Hammerfest. Det hadde vært det beste resultatet av prosjektet. Ikke bare får vi renset opp havnebassenget, men byen står igjen med noe konkret, sier prosjektlederen.

Bjørn viser til tidligere havneoppryddningsprosjekter i både Tromsø og Harstad hvor befolkningen satt igjen med nye landområder som følge av oppryddingen.

Deponi i fuglenesfjæra

– En ny dampskipskai vil koste rundt 170 millioner kroner. Mens den andre muligheten er et strandkantdeponi i Fuglenesfjæra, noe som vil koste rundt 90 millioner, sier Bjørn. Prosjektlederen sier videre at dersom man går for et nytt dampskipskai så vil kaien stå tidligst ferdig i 2018.

Spleiselag

– Det vil være et spleiselag mellom Havnevesenet, kommunen og staten. Vi vil også prøve å få private aktører med på laget, sier Bjørn.

Ifølge Bjørn så er det vanligvis grunneier som har ansvar for forurensningen på tomten. Men forurensningen i Havnebassenget går så langt tilbake i tid at noe juridisk blir vanskelig.