Helge M. Markusson ved Framsenteret i Tromsø er lut lei av strikking på møter.  Under et møte i Oslo for et par uker siden satte han seg ned med tollkniv og en trepinne og spikket i vei – for å synliggjøre uhøfligheten av ikke å følge med hva som blir sagt og fortalt på møter og konferanser.

- Jeg er på mye møter i ulike sammenhenger – og dette med manglende møtekultur irriterer meg, sier Markusson som jobber som formidlingskoordinator, til Nord24.no.

 Først hadde han slått et slagord mot strikking – og truet med spikking på sin egen blogg http://helgespresso.blogspot.no

Ikke så stålfrekk som "Wannabekjerringene"

På bloggen tar han også selvkritikk for sin egen manglende møtekultur.

- Men, jeg er ikke så stålfrekk som ganske mange kvinner har blitt i de siste årene. Nå strikkes det nemlig! De prøver ikke engang å late som de noterer. De kommer på møtene, "wannabekjerringene", slenger opp strikketøyet. Det er leggings og longs, skjerf og sarier, vanter og votter, små pinner, runde og lange, skriver han i bloggen sin.

Også menn irriterer

- Jeg holder ganske ofte innlegg, står foran folk og prater, og det er to ting som provoserer meg. Menn som sitter og jobber åpenlyst med powerpointpresentasjonen til møtet de skal holde i morgen og kvinner som sitter og teller masker, skriver Markusson i bloggen sin.

Han fortsetter med å understreke at også tasting på mobiltelefoner er en uhumskhet i hans øyne.

- Det burde være unødvendig å si at folk som taster på mobiltelefonen og nettbrett er på linje med å bringe ebola inn i rommet.

Der innrømmer han selv å være en synder – og selv har bragt mye pest og plage inn i møter, men han prøver å gjøre noe med det. Og det er noe som diskuteres.

- Ikke en kjeft som tør tøtsje strikking

- Men strikking det er det ikke en kjeft som tør tøtsje, mener Markusson.

Han understreker overfor Nord24.no at han er like provosert over de som sitter og driver sitt eget hjemmekontor inne i møtelokalet.

Han forteller at han har fått mange støtteerklæringer både fra menn og kvinner.

- Det handler om møtekultur og respekt. Folk forbereder seg og bruker tid og ressurser til å innlede – så bør en i alle fall forsøke å konsentrere seg om å høre budskapet, sier han til Nord24.no.

Slag for notisblokka

Og klarer de ikke det – slår Markusson et slag for notatblokka.

- Gammeldags, ja kanskje. Men ingenting slår ei side med notater der skrifta er tydelig, der jeg kan se at her har jeg jammen ta meg hørt etter, som jeg så kan ta og skrive ut elektronisk. Og ingenting er mer avslørende enn der jeg feiende flott har skrevet møtetittel og dato, og så etter ei setning bærer det ut i interesseløs drodling.

Han mener at det ikke nødvendigvis trenger å være at jeg ikke viste stor nok interesse, men heller at møtet var dørgende kjedelig og fullstendig unødvendig.

Kollegaene tok med kniv og kloss

Markusson forteller at han har funnet en partner in crime som er enig med han. Og hun heiet gledesstrålende på hans ide om å ta med seg kniv og trekloss neste møte de skulle på.

- Jepp, jeg skal sitte der og si, hvis noen lar seg stresse av det: Hah, akkurat som vi menn ikke kan ha to tanker i hodet samtidig, jeg lytter bedre etter når jeg spikker, nemlig. Dessuten skal det bli en gave til barnebarnet mitt! Ingen kan trumfe noe sånt, advarte Markusson i bloggen sin tidlig i november.

Han trengte imidlertid ikke ta med seg kniv og kloss. Neste møte Markusson stilte opp på hadde en annen møtedeltaker tatt med kniv og emne til Markusson – så det var bare å spikke i vei.

- Da jeg la dette ut på FB fikk jeg utrolig mange støtteerklæring. Men det var også noen som ikke hadde skjønt humoren og som ble dødelig fornærmet. Det gikk i stor grad på kjønn, sier han.