Renta på nye boliglån med fast rente går ned langt raskere enn fastrente. Det viser statistikk fra SSB som følger rentesatsen i et utvalg av banker og kredittforetak.

Les også: Fast eller flytende - dette velger ekspertene

I deres utvalg gikk fastrenta i desember i fjor ned med 0,07 til 3,28 prosent, mens renta på nye boliglån med flytende rente gikk ned med 0,05 prosentpoeng til 3,49 prosent i desember 2014.

I desember 2014 var renta på nye boliglån med fast rente 0,88 prosentpoeng lavere enn i desember 2013, mens renta på nye boliglån med flytende rente var 0,48 prosentpoeng lavere enn ett år tidligere, viser statistikk fra SSB.

Det er nå mulig å få fastrentelån ned til 2,50 prosent rente (for 3 år) hos flere av de landsdekkende bankene våre. Det viser tall fra Finansportalen. Også for bindingstider på 5 og 10 år er det historisk lave renter.

Figur 1. Renter på nedbetalingslån med pant i bolig til husholdninger

Les også: Denne nordnorske banken har en av landets laveste boligrenter

Samtidig går antall fastrentelån ned. Men det skyldes at det ble færre som valgte rentebinding i statlige lånesinstitutt som Lånekassen og Husbanken. For lånt i private banker stod andelen på stedet hvil. Andelen rentebinding i utlån fra statlige låneinstitutt falt fra 23,6 prosent til 21,1 prosent i denne perioden. For utlån i banker og kredittforetak var andelen uendret på 7,5 prosent.

 

Nord24.no skrev i forrige uke at fastrentetilbudet fra Lånekassen var rekordlavt - men nå er fristen ute:

Les også: Nå kan du binde studielånet på rekordlav rente