Dagen før britenes sjokktilbud på Hurtigruten:

Artikkelen er over 5 år gammel

* Børskursen gikk opp 11 prosent. * Handelen ble fireganget. * DnB kom med en usedvanlig positiv kjøpsanbefaling til sine kunder.

DEL

Dagen før Hurtigruten varslet markedet om britenes tilbud, steg aksjekursen brått med over 11 prosent på Oslo Børs. Det var også uvanlig stor handel på Hurtigruteaksjen denne dagen.

 

Den siste tiden har sluttkursen på Oslo Børs ligget på 4,04 kroner for Hurtigruten. Handelen mandag denne uken var normal til HRG-aksjer å være – med omsetning av rundt 500.000 aksjer. Men på tirsdag – dagen før den sjokkerende børsmeldingen om britenes Hurtigrute-tilbud ble offentliggjort – steg aksjen brått med 45 øre og endte med en sluttkurs på 4,49 kroner. Omsetningen denne dagen var også høyere enn vanlig; 2,1 millioner HRG-aksjer skiftet eiere.

Aksjonærer reagerte

Flere aksjonærer Nordlys har vært i kontakt med reagerte på dette hoppet. Blant annet Altamannen Jarl Gudmund Vian, som er den største nordnorske aksjonæren i Hurtigruten – gjennom selskapet Alta Invest AS. Forretningsmannen uttalte til Nord24 onsdag at ante det var noe på gang i Hurtigruten tirsdag da kursen brått steg med over 11 prosent.

- Når det stiger slik så brått, er det noe. Jeg tror jo ikke på julenissen lenger, sa Vian til nord24.no onsdag.

Oslo Børs har gjennomgått HRG-handelen

Oslo Børs går rutinemessig gjennom handelen med Hurtigrute-aksjen i forkant av det oppsiktsvekkende kjøpstilbudet om av hele selskapet Hurtigruten - som ble varslet i børsmelding onsdags morgen.

- Ved denne typen nyheter og hendelser, ser vi alltid på handelen og informasjonsflyten i forkant. Men per i dag har vi ingen holdepunkter som tilsier at det har vært noen lekkasjer av informasjon i denne saken, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Årsaken til at Oslo Børs har slike rutiner er å sikre at ingen har handlet med utgangspunkt i innside-informasjon. Oppdages mistanker om innsidehandel, er det Finanstilsynet som etterforsker saken videre.

LES OGSÅ: Den største nordnorske eieren blir nedringt av meglere

DnB doblet verdien

- Men foreløpig er det altså ingen slike holdepunkter. Det vi har fått med oss er at DnB sendte ut en positiv analyse av Hurtigruten i forkant. Med et kursmål på 7,5 kroner. Vi ser også at det er mange DnB-kunder som har handlet aksjer, sier Aase.

- Men kursmålet til DnB var satt høyt?

- Det er noe DnB – og ikke vi i Oslo Børs – må svare på, sier kommunikasjonssjefen ved Oslo Børs.

Gjennom å sette et kursmål på kroner 7,50, nesten doblet DnB Markets den anslåtte verdi av Hurtigruten – som dagene i forkant hadde ligget på rundt 4 kroner.

Dette gjorde DnB Markets i sin morgenrapport dagen før nyheten om kjøpet.

Analytikerne trakk fram at Hurtigruten er et nisjeselskap, og mente dermed at selskapet kan prise inn en fortjeneste i forhold til andre cruiseoperatører.

- Vi hadde ikke informasjon om tilbudet

 - Vi ser gode muligheter for at selskapet via økt belegg kan øke omsetningen ombord i skipene med 6 prosent frem mot 2016, skriver meglerhuset som samtidig minner om at selskapet i løpet av 2015 også vil avslutte et kostnadsinnsparingsprogram som ble igangsatt i 2012.

- Basert på våre estimater verdsettes aksjen med en betydelig rabatt i forhold til sammenlignbare aktører og vi tar opp dekning med en kjøpsanbefaling og kursmål NOK 7.50, rådet DnB Markets.

- Hadde DnB Markets noe informasjon om kjøpstilbudet som ville komme da dere sendte ut anbefalingen om kursmål på 7,50 kroner på Hurtigruten?

- Nei , det hadde vi ikke, sier analytiker Ole-Andreas Krohn som sendte ut DnB Markets morgenbrev tirsdag.

29 sider lang analyse

DnB Markets har ikke hatt noen analytikere som har fulgt Hurtigruten. Men Krohn sier til Nord24 at dette var noe en skulle få på plass.

Tre analytikere hadde dermed jobbet i månedsvis med en større analyse av Hurtigruten.

- På tirsdag denne uken ble en 29 siders lang analyse gjort kjent for våre kunder. Anbefalingen på 7,50 er basert på hva vi mener aksjen vil gå i løpet av en 12-måndersperiode, sier Krohn.  

DnB Market opplyser at analysen som ble gjort kjent for deres kunder tirsdag morgen var deres initieringsrapport i forbindelse med at de tok opp dekning på Hurtigruten.

Artikkeltags