- Hurtigruten vi bygge nye skip på norske verft

Noryards skal være blant verftene som vurderer å levere tilbud på bygging av nytt ekspedisjonsskip til Hurtigruten. Innfelt skisse av hvordan Hurtigrutens siste anskaffelse, MS "Norway Explorer", skal se ut etter ombygging.

Noryards skal være blant verftene som vurderer å levere tilbud på bygging av nytt ekspedisjonsskip til Hurtigruten. Innfelt skisse av hvordan Hurtigrutens siste anskaffelse, MS "Norway Explorer", skal se ut etter ombygging. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

TROMSØ (Nord24.no): Hurtigruten skal ha bedt flere verft om tilbud på fire nye ekspedisjonsskip.

Det melder Teknisk Ukeblad. I følge deres kilder er både utenlandske og norske verft kontaktet og bedt om å gi tilbud på to nye skip, med opsjon på to til.

- Det må Teknisk Ukeblad stå for selv, sier en ordknapp konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

- Du har tidligere sagt til Nord24 at dere vurderer utvidelse av flåten?

- Vi er i en positiv utvikling. Men i forhold til eventuelle nye skip har jeg ingen kommentar.

Leverer overskudd

Hurtigruten har snudd skuta etter flere år med underskudd, og leverte i 2014 for første gang på 20 år overskudd.

De har nylig kjøpt sitt første skip på 10 år. MS "Norway Explorer" ble bygget i 2009, men har ikke vært i drift før Hurtigruten overtok og vil bygge om bilfergen til ekspedisjonsskip. Selskapet har i dag 12 skip. Det siste var MS Midnatsol fra Fosen.

Blant verftene som skal være kontaktet er Kleven og Ulstein Group i Ulsteinvik og Noryards i Fosen. Etter det TU erfarer vil de norske verftene Kleven og Noryards som kommer til å levere tilbud.

Solgt

Hurtigruten ble i fjor høst solgt til det britiske joint venture-selskapet Silk Bidco AS, og skiftet dermed navn fra ASA til Hurtigruten AS. De har fortsatt kontrakt med staten for frakt langs kysten frem til denne skal settes ut på anbud igjen i 2020. De siste årene har Hurtigruten solgt unna annen virksomhet, og satset stadig tyngre på ekspedisjonscruise i Arktis, Antarktis og ved Grønland. Tre skip går nå til enhver tid i explorercruise.

De nye skipene de nå skal vurdere å anskaffe er rettet mot denne aktiviteten, og designes ikke spesielt for hurtigrutevirksomhet langs norskekysten. I følge TU er skipene beskrevet som «ekspedisjonsskip» ovenfor verftene.

Artikkeltags