Den største nordnorske eieren av Hurtigruten blir nedringt av meglere

TIL VURDERING: Jarl G. Vian er største nordnorske eier i Hurtigruten.

TIL VURDERING: Jarl G. Vian er største nordnorske eier i Hurtigruten.

Artikkelen er over 5 år gammel

Men han er slett ikke overbevist om at det er så lurt å selge aksjeposten sin

DEL

- Hvorfor skal ikke vi være med videre når det går godt – når vi har vært med da det gikk dårlig?

Spør Altamannen Jarl Gudmund Vian en smule retorisk. Han er den største nordnorske aksjonæren i Hurtigruten – gjennom selskapet Alta Invest AS.

I hele formiddag har det kimet i telefonen til Vian i Alta.

- Jeg har iallfall hatt 15 meglere på telefonen siden i morges, sier han til Nord24.no i 11.00-tida.

- Men jeg sier til meglerne: Jeg har i alle år betalt for mine egne tabber  – hvorfor skal jeg betale for dine?

Vian humrer litt.

Har kjøpt med hjertet

Han er slett ikke sikker på om han vil selge aksjeposten sin til britene. Men samtidig ser han på dette tilbudet som en honnør det det arbeidet som har vært gjort i selskapet.

- Det er jo positivt at det går an å utvikle ting som Hurtigruten i nord. Dette tilbudet ser jeg i den sammenhengen. Men jeg har lyst til å vite litt mer før jeg bestemmer meg.

Vian ønsker spesielt å skaffe seg mer kunnskap om dette britiske investeringsselskapet før han fatter en beslutning.

Han har vært aksjonær i Hurtigruten i mange år gjennom selskapet Alta Invest som han eier 100 prosent av. Han har tenkt langsiktig – også i dårlige tider, så derfor er han slett ikke overbevist om at det er så lurt å ile til å selge nå når det begynner å gå bra.

- Jeg har gått inn i Hurtigruten med hjertet. Fordi jeg har tro på dette selskapet. Jeg selger meg ikke ut for pengene. Jeg må være overbevist om at dette er riktig for Hurtigruten, sier Vian til Nord24.no.

Tror potensialet er større en 7 kroner

Tidvis har Vian kjøpt og solgt seg ned i Hurtigruten noen ganger – sist på vinteren i år, men angret seg etterpå og kjøpte seg opp enda større. Det gjorde han lurt i. I dag har han 2,2 millioner aksjer i Hurtigruten. I følge tilbudet fra Silk Bidco, som består av det britiske investeringsfondet TDR (90 prosent) og Trygve Hegnar (5 prosent) samt Petter Stordalen (5 prosent), er verdiene av aksjeposten hans verdt 15,4 millioner kroner. Men Vian er slett ikke sikker på om kursen er den riktige.

- Jeg personlig tror at potensialet er større enn syv kroner. Dette er et tilbud – det er ingen plikt til å selge. Jeg vil tenke meg litt mer om – og få vite litt mer, fastslår han ovenfor Nord24.no

Ante noe ville skje da kursen brått steg

Altamannen, som opprinnelig kommer fra Leknes i Lofoten, merker seg at tilbudet om kjøp varer i fire uker. En tid han vil bruke på å tenke seg om. Han har vært med i gamet noen år.

- Det har vært gjort noen lure grep i Hurtigruten de siste årene. Bra med de nye eierne som kom inn. Med å flytte hovedkontoret til Tromsø. Hyrekontoret i Kirkenes. Og så er det viktig å huske at alt ikke er tenkt ut på kontorene. Selskapet har dyktige folk om bord i båtene, sier han.

Tross hemmeligholdelse og innsideregler. Den smarte forretningsmannen ante det var noe på gang i Hurtigruten i går tirsdag da kursen brått steg med 50 øre.

- Når det stiger slik så brått, er det noe. Jeg tror jo ikke på julenissen lenger, sier han til nord24.no.

Artikkeltags