Hurtigruten fosser fram: 269 millioner i resultat før skatt

GODT RESULTAT: Hurtigruten sitter igjen med 269 millioner kroner i overskudd før skatt i tredje kvartal i år. Foto: Ole Åsheim

GODT RESULTAT: Hurtigruten sitter igjen med 269 millioner kroner i overskudd før skatt i tredje kvartal i år. Foto: Ole Åsheim Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Hurtigruten la fram sine kvartalsresultater torsdag morgen. Tallene gleder nok den nye eiergrupperingen som ønsker å ta over Hurtigruten.

Resultatet før skatt er på 269 millioner kroner i tredje kvartal i år, melder Hurtigruten.

Det er en bedring på 77 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Hurtigrutenkonsernet dro inn 1.225 millioner kroner i tredje kvartal, en økning i inntektene på 169 millioner kroner fra i fjor (1.056 millioner kroner).

Norskekysten populær

Nå er det inntektene langs norskekysten som drar det meste av resultatøkningen i været. Her er bedringen på 62 millioner kroner fra tredje kvartal i fjor.

Antall gjestedøgn er økt med ni prosent. Inntektene fra hvert gjestedøgn er økt med 12 prosent. Salget om bord er økt med tre prosent per gjestedøgn.

– Tredje kvartal er et meget viktig kvartal for Hurtigruten, og vi er tilfredse med en kraftig forbedring av resultatene. Etter flere positive kvartaler for explorerskipet MS Fram er det nå norskekysten som driver den positive utviklingen. At dette er femte kvartalet på rad at vi leverer resultatforbedring, viser at vi har tatt riktige og viktige grep, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding fra Hurtigruten.

Opplevelser selger

MS Fram og Spitsbergen bidrar også til det gode resultatet, selv om førstnevnte hadde en liten nedgang på to prosent i antall gjestedøgn.

Cruiseskipet MS Fram seiler i Antarktis når det er vinter her og sommer der, og tar turen nordover til Grønland om sommeren. Brutto passasjerinntekter per gjestedøgn økte med 13 prosent på MS Fram i tredje kvartal.

Spitsbergen Travel, som oppfyller Svalbard-drømmen til både nordmenn og utlendinger, økte også inntektene i tredje kvartal. De økte belegget med fire prosent og snittprisen per gjestedøgn med 13 prosent.

I rute

Mens Hurtigruten de siste årene har slitt med å klare sin egen målsetting om en regularitet på 97 prosent, ligger de nå godt an etter tredje kvartal. I tredje kvartal var regulariteten på hele 98,5 prosent.

Hurtigruten utnyttet 85 prosent av kapasiteten på sine skip i tredje kvartal. Det er opp fra 78 prosent i samme periode i fjor.

Positive utsikter

Også utsiktene til 2015 er positive, skal vi tro kvartalspresentasjonen.

Forsalget til 2015 viser en økning på 15,1 prosent for norskekysten, melder Hurtigruten. Det eneste skåret i gleden er at forsalget til MS Fram er noe ned (sju prosent svekkelse) fra samme kvartal i fjor.

Dette skyldes redusert kapasitet som følge av planlagt vedlikehold og endret seilingsplan.

Snart en million gjestedøgn

Så langt i år har Hurtigruten solgt 907.145 gjestedøgn. Det tilsvarer et belegg på 69,5 prosent, eller 2,8 prosent foran samme tid i fjor.

Hvert gjestedøgn er verdt 2.164 kroner i brutto inntekter for Hurtigruten.

Så langt i år har det gitt 1.963.182 kroner i brutto passasjerinntekter.

FAKTA

Nøkkeltall fra Hurtigruten Group ASAs resultatregnskap for tredje kvartal 2014. (Tall for tredje kvartal 2013 i parentes)

* Driftsinntekter: 1.225 millioner kroner (1.056 millioner kroner)

* Driftsresultat: 310 millioner kroner (249 millioner kroner)

* Resultat før skatt: 269 millioner kroner (192 millioner kroner)

(Kilde: Hurtigruten) (©NTB)

Artikkeltags