Det er NRK som melder onsdag at SV og MDG ønsker å stoppe det pågående Hurtigruten-anbudet.

I august kunne Nord24.no fortelle at Samferdselsdepartementet deler opp Hurtigruten i flere anbudspakker i det nye anbudet. Hurtigruten ASA har avtale om å drifte kystruta fram til 2021.

Nå vil miljøpartiene stobbe anbudet, fordi de mener miljøkravene er lavmål.

– Vi mener anbudet bør stanses. Dette er ferger som skal gå i rute i lang tid fremover. Vi må sikre at vi får de mest miljøvennlige rutene vi kan få, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i De Grønne til NRK.

Også Ap og SV vil være med å presse på for bedre miljøkrav.  SV og MDG vil legge fram et forslag for Stortinget, der de ber departementet trekke anbudet.

Bakgrunnen er at det reduserte CO2-utslippskravet på 25 prosent er for dårlig, mener partiene.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen mener derimot at kravene er urimelige:

– Kravene vi stiller er minstekrav, og vi gir frihet til at rederi og verft kan finne de mest effektive løsninger. Her er det spennende muligheter innen teknologiutvikling, men samtidig må vi være realistisk og sikre at løsningene er gjennomførbare. Kystruten dekker tross alt mye arktiske og krevende farvann og skal innom over 30 ulike havner mellom Bergen og Kirkenes. Det er viktig at vi ikke svekker sikkerhet og regularitet, sier Solvik-Olsen til NRK.

Les mer om anbudet i disse sakene:

Frykter at det ligger noen ubehageligheter på lur som skal gjemmes unna til over valget

Nytt milliardanbud: Inntil ti aktører vil konkurrere mot Hurtigruten - hele ruten kan bli delt opp

Dropper anbudet om kravene blir uspiselige