Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du gjøre et hyttekupp

Artikkelen er over 5 år gammel

Men vær på vakt når du kjøper bolig i sydlige strøk.

Nordmenn med penger til overs investerer nå i fritidsboliger i utlandet. Markedet har eksplodert i kjølvannet av et lavt rentenivå og lave priser.

Antall boligtransaksjoner i Spania er tilbake på nesten samme nivå som før finanskrisen, og nordmenn som ønsker å kjøpe fritidsbolig i Spania står for en stor del av omsetningen.

– Prisene på boliger i sydligere strøk er fortsatt lave. Finanskrisen rammer fortsatt Spania og andre deler av Europa. Derfor er det mange som er tvunget til å selge med tap. I enkelte områder har vi sett en prisreduksjon på så mye som 30-40 prosent, og derfor er det fremdeles mulig å gjøre et kupp, sier Håkon Hansen i DNB Luxemburg.

– Lav rente både i Norge så vel som i Euro-området har fått mange i kjøpemodus. Valutakursen har tidligere vært svært gunstig, men det siste halve året har kronen svekket seg noe.  Men fremdeles er boligdrømmen i syden oppnåelig for svært mange, føyer han til.

- Bruk rådgivere

Mens hyttemarkedet i Norge lenge har ligget flatt og tatt seg noe opp det siste året, har etterspørselen etter fritidsboliger i utlandet vært stadig økende over mange år.

– Kjøp av bolig i utlandet er ikke som kjøp av bolig i Norge. Språkvansker, et komplisert regelverk og useriøse aktører gjør at man bør være på vakt. Derfor bør man forholde seg til rådgivere som kan dette og som kan bistå og kvalitetssikre hele kjøps- og panteprosessen, mener Hansen.

Han anbefaler å bruke profesjonelle advokater som kjenner de lokal forholdene.

– Du må aldri underskrive på et papir med mindre du forstår innholdet!

Ta tiden til hjelp

Hansen minner om at de lave prisene kan gjøre det vanskelig å selge fritidsboligen. Det kan ta lang tid å bli kvitt en bolig.

– Tenk derfor langsiktig hvis du investerer i en bolig i utlandet, og sett deg aldri i en situasjon der du må selge.

– Mange bruker for kort tid når de ser et forlokkende prospekt. Ta tiden til hjelp, og husk at det er uendelig mange objekter på markedet akkurat nå. Det er kjøpers marked. Ikke la deg ikke presse til å inngå et kjøp, anbefaler han.

Sjekk alltid reguleringsplanene for området. Skal det bygges et høyhus som ødelegger utsikten eller en ny vei? Vil dere bli plaget med bråk fra en byggeplass i flere år fremover?

– Vær skeptisk til forskuddsbetaling, og krev alltid bankgaranti for det innbetalte beløpet. Hvis du investerer i et nytt prosjekt, kan firmaer for eksempel gå konkurs før eiendommen er ferdig oppført. Banksikkerhet er da helt nødvendig for ikke å tape alt. Vær også oppmerksom på at en del selgere ikke er eier av den eiendommen som selges.

En annen kultur

Forbrukerrådet anbefaler alle som skal kjøpe bolig i utlandet å sjekke om selgeren kommer fra/via et renommert firma og at alle formaliteter er i orden. Du må alltid ta vare på all dokumentasjon og kvitteringer.

– Kulturen og forhandlingsskikker er ikke som hjemme. Vær nøye med saksgangen og at kjøpsprosessen kan ta noe mer tid enn i Norge, påpeker han.

– Vær forberedt på at mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. Når du bruker meglere, er det lurt å spørre etter referanser – gjerne fra nordmenn, lyder anbefalingen fra Hansen.

Kommentarer til denne saken