ETTERSPØRSEL: Det er høy aktivitet dagen lang på kaia på Selsøyvik, men kunne vært enda høyere. 
- Vi har flere ganger søkt om flere konsesjoner, uten hell. For oss er det produksjonen som holder oss tilbake. Etterspørselen er nesten uendelig, sier Aksel Olsen.
Ole åSheim <Ole@Nordlys.No>

I mange år slet den vesle utkantbedriften. Så kom noen amerikanere på besøk

Selsøyvik Havbruk får bedre betalt for laksen enn de andre norske lakseoppdretterne. Årsaken er en lukrativ avtale med en amerikansk matvaregigant.
Publisert
DEL

Flere havørner kretser over det blikkstille havet. Båten til Aksel Olsen (67) glir sakte inn mot kaia på handelsstedet på Selsøyvik.

Hit, til øya ute i havgapet langs Helgelandskysten, kommer du ikke uten å sette deg i båt.

- Vi er tredje generasjon som driver dette stedet nå og vi gjør det vi kan for å skape liv og engasjement på øya. Det er viktig for oss å opprettholde landhandelen vår, sier Olsen.

Det hele kunne vært som tatt ut av NRK-suksessen Himmelblå.

Men det er ikke handelsstedet i seg selv som holder folk i arbeid på Selsøyvik. Den store økonomiske motoren her er Aksel Olsens oppdrettsselskap Selsøyvik Havbruk.

2014 var selskapets beste år noensinne. Omsetningen ble doblet til 175 millioner og resultatet før skatt var formidable 41,4 millioner kroner.

Sykdom og død

Men pilene har ikke alltid pekt oppover. Aksel Olsens far begynte med oppdrett i 1979 for å kompensere for svikt i fiskeriene.

I 1989 tok Aksel med seg kona Tone Hammersmark Olsen fra Grefsen i Oslo tilbake til hjemplassen etter 15 år i hovedstaden.

- Jeg flytta fordi jeg følte jeg trengte luft under vingene. Men det er rart med det. Jeg måtte oppleve trengselen i storbyen før jeg lærte meg å sette pris på all plassen og friheten man har her ute.

Da Aksel og Tone flyttet til Selsøyvik, var oppdrettssatsingen allerede i store problemer.

- 80-tallet og deler av 90-tallet var hardt. Det var mye sykdom og død, med tilhørende store økonomiske tap, forteller Olsen.

Men på midten av 90-tallet snudde det.

- Siden da har det bare gått én vei. Det har vært artig å få være med på, sier Olsen.

Og for tre år siden kom det virkelige store gjennombruddet for Selsøyvik Havbruk. Sammen med samarbeidspartneren Kvarøy Fiskeoppdrett landet selskapet en storkontrakt med den amerikanske matvaregiganten Whole Foods Markets.

I år går nærmere 70 prosent av Selvsøyvik Havbruks produksjon på 4000 tonn sløyd laks med fly over til USA og miljøbevisste forbrukere.

Reportasjen fortsetter under bildeserien!

Miljøbevisste amerikanere

Whole Foods tar nemlig bare inn organisk produserte matvarer – og stiller derfor strenge krav til oppdrettslaks.

- Vi er de eneste i Norge som er lisensiert til å levere til dem, forteller Olsen.

Han letter på sløret for kravene som amerikanerne stiller: Blant annet skal laksen ha bedre plass enn hva som er standard i norsk oppdrettsbransje og store mengder rognkjeks i merdene skal få ned lusenivået.

 Fôret lages i større av grad av marint råstoff som ikke kan brukes til menneskemat og kjemikalier er strengt forbudt.

- De har en lang rekke krav som vi må rette oss etter, mange av dem er strengere enn det som norske myndigheter legger opp til. Tanken er at vi som oppdretter skal tilpasse oss naturen rundt oss og ikke omvendt.  Én gang i året kommer Whole Foods Europa-representant på inspeksjon både her hos oss, men også hos underleverandørene våre, sier Olsen.

Bestefaren kjøpte øya

* For nesten hundre år siden rodde Othelius Olsen, Aksel Olsens bestefar, mellom Bodø og Bergen for å selge bøker i fiskeværene langs kysten.

* Da han hadde spart opp 11.000 kroner kjøpte han i 1935 øya hvor han selv var husmann av Brønnøysund sparebank. Den forrige eieren, vestlandsfamilien Jæger, hadde gått konkurs et tiår tidligere.

* Othelius’ sønn, Finn Olsen, overtok i 1942 og startet rekefabrikk, fiskemottak og salg av handelsvarer.  I 1979 startet han lakseoppdrett på øya.

Selsøyvik Havbruk AS

Hovedkontor: Selsøyvik i Rødøy, Nordland

Daglig leder: Aksel Olsen

Styreleder: Martin Sivertsen

Største aksjonær: Selsøyvik Holding AS (Aksel Olsen)

201220132014
Sum driftsinntekter63 09979 664175 238
Driftsresultat9 65114 87038 667
Resultat før skatt8 43114 64741 375

Tall i hele tusen

Bestefaren kjøpte øyaLikevel: Det er lønnsomt å være underlagt det strenge regimet. Olsen vil ikke avsløre nøyaktig hvor mye, men medgir at Whole Foods betaler mer enn markedspris.

- De betaler merkostnaden vi har i produksjonen. Pluss et påslag. Samtidig tar vi høyere risiko når vi produserer på denne måten. Bare for å ta et eksempel: Hvis vi blir pålagt avlusing, så kan vi ikke bruke kjemikalier, sier Olsen.

Det sies at ingen har det mer travelt enn en død laks. Derfor må det gå fort etter at laksen er slaktet på Sør-Arnøy, rett sør for Bodø.

- Fisken går på trailer ned til Tyskland, for den prosesseres. Så går den med fly over til USA, hvor den fordeles ut over Whole Foods-butikkene over hele landet, sier Olsen.

Fire dager etter at laksen er slaktet skal laksen ligge på amerikanske middagsbord.

Veien videre

På vei tilbake til fastlandet blir fritidsbåten holdt under oppsikt av en havørn. Fra toppen av en holme skuer den ut over øyriket utenfor Helgelandskysten.

Å bo og jobbe her er ikke bare naturskjønt. Å bo og jobbe her har sine utfordringer.

Skolen på øya, hvor kona Tone jobber, er midlertidig stengt på grunn av barnemangel. Flere av de syv ansatte i bedriften må pendle med båt til Selsøyvik. Under vinterstormene kan det ta over en time å komme seg over fra fastlandet.

Aksel Olsen fyller snart 68, men har ingen planer om å gi seg med det første. Likevel håper han og kona at noen av barna vil overta driften av både handelsstedet og havbruket etter hvert. Paret har fire sønner i Oslo og en datter i Danmark.

- Vi får se hva som skjer. Men vi har ikke tenkt å gi oss med det første, slår Aksel Olsen fast.

- Hvilke ambisjoner har dere for selskapet de neste årene?

- Vi håper jo at veksten fortsetter, men det er ikke så lett så lenge vi ikke kan øke volumene. Vi har flere ganger søkt om flere konsesjoner, uten hell. For oss er det produksjonen som holder oss tilbake. Amerikanerne har virkelig fått øynene opp for norsk laks og etterspørselen er nesten uendelig, sier Olsen.