Gå til sidens hovedinnhold

Arkeologen ble ikke begeistret da denne stod midt i jernaldergraven

Artikkelen er over 6 år gammel

Full forvirring om campingplass på populært turmål i Tromsø.

Skarven idrettslag på Sommarøy vil gjerne anlegge kunstgressbane i Steinsvik. Området er fullt av kulturminner fra både steinalder til middelalder, og de ba selv kulturetaten i Troms fylkeskommune om å komme på befaring.

- Og det var jo lurt å være frempå, sier Åshild Strømmessen, som leder prosjektet og representerer utviklingslaget.

Jernaldergård

Idrettslaget har anlagt en liten campingplass i det populære utfartsområdet. Her ligger også restene av en gammel jernaldergård, nausttufter og flere gravhauger. Men både lokalkjente og arkeologer fra fylket var usikker på riktig hvor.

- Men så kom jeg på at det var en plakat med et kart et sted, forteller Strømmesen.

 

Da de hadde fått kartet til å stemme med terrenget var ikke alt fryd og gammen. Etter over to måneders utredning har nå idrettslaget fått et noe skarpt brev fra fylkeskonservatoreren.

  • Flere av kulturminnene ble skadet da den nåværende fotballbanen ble anlagt uten dispensasjon en gang på 80-tallet.
  • Campingplassen har også medført skader på kulturminner. I følge informasjon innhentet av fylkeskonservatoren var det i 1995 enighet om at campingen måtte opphøre fordi den var i strid med kulturminneloven. Samtidig ble det utført restaureringsarbeid etter at det var gravd ned kabler og plassert en strømboks til campingvogner i gravhaugen.
  • Flere av campingvognene står i dag innenfor sikringssonen til gravhaugen og må flyttes.
  • Og ikke minst: Hvordan har det seg at strømboksen på nytt ble plassert i gravhaugen?

Her er avgrensningen for boplassen.

"I tillegg ber vi om en forklaring på hvorfor strømboksen er satt opp i selve gravhaugen som er automatisk freda jf. kulturminneloven § 4. Det er sannsynligvis også lagt kabler i jorda som går tvers igjennom gravhaugen og nausttuften som ble restaurert i 1995. Vi har ikke mottatt søknad om dispensasjon fra kulturminneloven og vi krever en snarlig forklaring på hva som har skjedd før vi vurderer hva vi gjør videre med saken", fremgår det av brevet.

- Må flyttes

Strømmesen sier de har mottatt brevet men at styret i idrettslaget ennå ikke har fått behandlet saken. Hun mener påleggene kan la seg løse ved å flytte et par av campingplassene.

- Og strømboksen må selvsagt flyttes. Men det er en del fakta vi ikke har vært kjent med. Om fotballbanen ble laget uten dispensasjon, skjedde det i såfall mens jeg gikk i kortbukse.

Hun har nå kontaktet Tromsø kommune for å få dokumentert hva som skjedde med varselet om opphør fra 1995 - som ingen i idrettslaget kjenner til.

Strømmesen tror kunstgressprosjektet skal være gjennomførbart. Det samme gjelder ønsket de har om å bygge et naust i fjæra. Samtidig ønsker hun at utviklingslaget og vernemyndighetene sammen kan gjøre både innbyggere og andre bedre kjent med de rike kulturminnene i området.

- Vi skulle gjerne hatt omvisningsturer. Og jeg tenker at vi som bor her har et ansvar for å ta vare på disse stedene. Men det må være en balanse slik at vi også kan utvikle stedet.

- Bør gjerdes inn

Nestleder i Skarven idrettslag Sten Ørjan Selbakk frykter de i verste fall må gi opp campingplassen. - Og det er betydelige inntekter som da går tapt, så det går ut over ungene. Han flyttet til Sommarøy etter at campingplassen ble bygge, og verken han eller de andre i laget har hatt anelse om noen stoppordre.

- Vi forsøker å få rede på hva som ble gjort i 1995. Når det gjelder strømboksen har den stått på stedet så lenge jeg har vært her. Vi har bare byttet den ut. Men nå skal den flyttes.

Han håper kommunen kan være behjelpelig med å gjerde inn området, der det er mange besøkende.

- Det er tross alt bedre kontroll med dette når vi har camping på stedet.

Leder for park i Tromsø kommune Håkon Gjertsen er for tiden på ferie.

 

Kommentarer til denne saken