HATTENG  (Nord24.no) - Geir, kan du lage damluker?

- Hva er en damluke?

Det var teknisk sjef i Storfjord som ringte. Et steinras i Tverrdalen hadde tatt med seg inntaksmagasinet over Oteren. Dermed fikk heller ikke vaskeriet til UNN vann, og de var i ferd med å slippe opp for både klær og laken. Gode råd var dyre. Derfor ringte de Geir Normann Figenschau.

- Dette fikser du.

Figenschau brukte helga til å lage skisser, og leverte planen mandag.

Oljekrakk

Figenschau hadde blitt sendt til Houston av Statens Teknologiske Institutt, som en av tre begavede unge nordmenn som kunne bygge opp nye petroleumsfirma. Han reiste hjem til Hatteng i Storfjord for å starte som konsulent i oljebransjen.

- Jeg elsker Nord-Norge og vil ikke bo noen andre steder, sier Figenschau. Vi sitter i et digert kontor med panoramautsikt over Storfjorden i bygget han selv har reist. Utenfor ligger en stor tomt. Stor nok til en ny fabrikk.

- Vi har planer her.

 

Han fikk to gode år i oljebransjen. Så raste oljeprisen - ikke ulikt hva som skjer i dag.

- Det var bom stopp. Jeg skal aldri inn i den bransjen igjen. Det er for usikkert.

Det var da han fikk i oppdrag å lage en damluke. Og det var en kinkig jobb.

- Vannet strømmet gjennom. Det gikk ikke an å støpe fast luka der. Det visste jeg fra oljeprosjekter, betongen ville gått i oppløsning.

Så Figenschau satte seg ned og konstruerte en helt ny type luke. I verkstedet som ligger i det som ligner en stor garasje utenfor den gamle boligen hans demonstrerer han hvordan luka lukkes og åpnes i rett vinkel mot åpningen. Han har patent på løsningen med eksentrisk lukking, som har vært nøkkelen til firmaets suksess.

- Der med gnisser ikke pakningene mot hverandre. Lukene varer i femti år uten service.

 

Patent: Lukene med eksentrisk lukking er Figenschaus egen patent.

Egen patent: Geir Normann Figenschau demonstrerer lukketeknikken.

Det er i år 30 siden han startet bedriften. Det har blitt flere blålys-oppdrag. Da luka til drikkevannskilden i Tromsø sviktet i 1997 reddet Geotex dagen igjen. Det var første gang noen utførte en utskifting av luke under vann. I 2005 gjorde de samme operasjon da Narvik var i ferd med å miste drikkevannet. Da et steinras tok med seg deler av Kobbelv kraftverk i Nordland var igjen Geotex på plass.

Familiebedrift

Siden har han bygget opp en solid bedrift med fire ansatte. Geotex engineering sysselsetter hele familien. Sønnen Ståle er vokst i opp i verkstedet. Svigersønnen og kona er viktige medarbeidere. I lokalet har datteren også sin nettbutikk hvor hun selger garn.

De er landets største leverandør av damluker. Og kommer det store eller akutte oppdrag henter han fort inn flere, som den erfarne tidligere medarbeideren Harald Olsborg.

Ingen luker er like. Alle oppdragene er skreddersøm.

- Tidligere satt jeg i to dager og styrkeberegnet lukene. Nå har jeg laget et dataprogram som gjør det på sekunder. Teknologien går fremover.

Geotex drar nytte av flere flinke industribedrifter i regionen. Materialene presisjonsbores i Nordkjosbotn. På Furuflaten får de vannkuttet stålet med millimeterpresisjon.

 

Satser internasjonalt

kaziba_kongo

Damluke fra Geotex monteres i Zaire. Foto: Geotex

I 2013 satte de produksjonen på sparebluss for å rigge seg til internasjonal satsing. De har allerede levert til prosjekt i Kenya, Zaire og Grønland.

- Det var masse småkraftprosjekter i Norge, men markedet har krakket helt. Vi vil bli større nå, og det er store muligheter utenlands. Særlig Sør-Amerika og i Østen mellom Kirgisistan og Nepal har stort potensial.

Geotex har høyeste sikkerhetssertifisering, og Norge har godt omdømme i bransjen. 

Kredittverdig: Geotex hadde trippel A-rating, og kunne ta seg råd til å satse.

Det ga et år med halvert egenkapital og røde tall for firmaet som nettopp hadde mottatt trippel A kredittrating. Men det har båret frukter. Nå ligger 41 luker utenfor GeoTex. Utbyggingen av Coca-elva - en sideelv av Amazonas - er Equadors største vannkraftverk noensinne, og skal dekke 41 prosent av strømforsyningen i landet. Her kommer både den norske eksportøren og kinesiske inspektørerer for å gjøre nitidige inspeksjoner.

Når leveransen er ferdig reiser han ut i verden.

- Vi reiser rett til kraftverkene og forteller hva vi kan levere.

Verksted: Lukene produseres fortsatt i verkstedet Figenschau førte opp på egen tomt. Nå har de planer om å bygge nytt.

Opptatt av miljø

Figenschau har gått fra olje til miljøteknologi. Han fikk også patent på en løsning for å rense avsig fra septiktanker. Det kunne blitt god butikk og hindret store utslipp i norske fjorder.

- Men så kom nye EU-regler. Nå kan kommuner med mindre enn 10.000 innbyggere gjøre som de vil.

Han er opptatt av miljø. Selv om han lever av damluker, har han ikke så høye tanker om småkraftutbygging som gir store naturinngrep for relativt lite energi. Han sitter i grunneierlaget for Signaldalselva der Statsskog som grunneier vil bygge ut i Norddalen.

- De trodde jeg ble lett match fordi jeg er i bransjen. Der møtte de kvist.