Det innføres nå et forbud mot cruise på Svalbard. Dette gjelder ikke dagscruise og cruise som startes og avsluttes på Svalbard med fartøy som har inntil 30 personer om bord og overnatting inngår som en del av cruiset, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Reglene vil i første omgang vare til 1. november.

– Smitte om bord på et cruiseskip krever store ressurser for å begrense utbruddet, og medfører en rekke praktiske utfordringer. Dette gjelder særlig på Svalbard der cruisevirksomhet innebærer særlige utfordringer både for helse- og redningsberedskapen. Derfor er det nødvendig med en regelendring som senker risikoen for et lignende utbrudd slik som på Hurtigruten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie, ifølge pressemeldingen.

Forbudet får så langt ikke konsekvenser for større norske aktører.

- Cruisesesongen på Svalbard varer i hovedsak fra midten av mai til slutten av august. Regjeringens midlertidige innstramming gjelder fram til 1. november i år, så det får ingen praktiske konsekvenser for Hurtigruten sier pressekontat Tarjei Kramviken. til Nord24.no.

Tromsøselskapet Arctic Expedition er også en stor aktør innen cruise på Svalbard. De har ikke berammet nye cruise i området før neste år.