Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har sjelden møtt en administrerende direktør som hadde så solide kunnskap på alle nivåer

Artikkelen er over 5 år gammel

Slik forklarer de tidligere Troms Kraft-topplederne Oddbjørn Schei og Hanne Karde, om hvorfor de ikke oppdaget milliardjukset.

STOCKHOLM (Nord24.no): Tross i at Kraft & Kultur stadig kom i nye likviditetskriser, at posten upplupna inntekter raskt passerte milliarden, at faktureringen hang etter, og at skatten faktisk en periode ikke ble betalt inn på grunn av pengemangel – så hadde verken styrelederne Hanne May Karde eller Oddbjørn Schei mistanke om at noe var riv ruskende galt med suksesselskapet i Sverige.

De stolte i utgangspunktet på Boris – og den svenske direktørens forklaringer på hvorfor pengene fra kundene ikke kom inn. Dette fortalte både Karde og Schei i Södertörns Tingsrätt tirsdag.

- Boris var vel ansett

 - Hvorfor ble ikke dette oppdaget tidligere? Spør aktor Hanne May Karde som var styreleder i Kraft & Kultur i fra 2008 til mai 2010.

Hanne Karde er rett i ryggen innenfor sin ceriserose jakke i rettsal fire tirsdags morgen.

- Fordi det hadde pågått over veldig mange år. Da jeg ble ansatt i Troms Kraft i 2007 ble jeg presentert for et suksessfullt selskap i Sverige. Det var innovativt, hadde god inntjening og et stort markedspotensial. I tillegg var det en ledelse der som hadde vært med fra starten – som hadde et godt rennommé og som var veldig kunnskapsrik, forklarer Karde.

Hun roser (sitt daværende inntrykk av) Boris Benulic med så sterk og tydelig stemme at en formelig ser Benulic rette seg opp i stolen borte ved tiltalebenken. For anledningen kledd i melonrosa skjorte og mørk dressjakke.

- Jeg har sjelden møtt en administrerende direktør som hadde så solide kunnskap på alle nivåer som Boris Benulic hadde. Han hadde bygd opp selskapet, sammen med Troms Kraft, fra fire ansatte til over 40, da jeg kom inn. Han hadde en veldig god oversikt både over selskapet og de ansatte. Benulic var vel ansett og hadde stor tillit i organisasjonen Troms Kraft, sier hun.

- Karismatisk leder

Karde mener hun ikke kunne ha gjort noe annerledes enn hun gjorde – og viser til at alle de tilbakemeldingene de fikk ble verifisert av selskapets revisorer Grant Thornton og konsernrevisoren i PwC.

- Når en begynner i en ny jobb og blir presentert en slik suksess – og en slik karismatisk leder som har sånn tillit i konsernet – så er ikke det første en begynner å se etter om det finnes en risiko i den infoen en får. Spesielt når det verifiseres to ganger per år av selskapets revisor, sier Karde i retten.

I møter mellom revisor og styret ble det funnet riktig å justere ned posten upplupna ikke fakturerte inntekter i 2008 og opp samme posten i 2009 – i forhold til administrasjonens regnskap – uten at styret ble mistenksomme av den grunn.

Bestilte rapport

Likevel var posten opplupna ikke-fakturerte inntekter etter hvert så stor at hun som styreleder ba om bistand fra sin egen konsernrevisor på å få verifisert postene i 2009. Noe hun mener hun fikk bekreftelse på gjennom rapporten fra svensk PwC våren 2010.

I 2008 hadde Kraft & Kultur en uren revisjonsberetning på grunn av sen skatteinnbetaling.

- Likvditetsbelastningen var så stor at selskapet ikke hadde betalt skatt i henhold til tidsfristene. Vi i styret påpekte ovenfor Benulic at det var helt uakseptabelt. Og at en slik prioritering ikke kunne aksepteres i framtiden, forteller Karde.

Styret diskuterte denne posten samt fakturering på hvert styremøte. Men posten ble ikke mindre av den grunn.

LES OGSÅ: Slik fant hun ut milliardfeilen

LES OGSÅ: Boris skylder over 1 million kroner etter at grill-eventyr gikk skeis

Schei skulle rydde opp

Sommeren 2010 tok Oddbjørn Schei selv over roret i selskapet med ett fokus for øye – å få ned posten som nå hadde passert en milliard. Han var fra sin tid i Telenor vant med å strides med poster av denne typen – dog ikke av samme prosentvise størrelse.

- Hovedfokuset da jeg gikk inn i styret var at dette skulle ordnes opp i. Jeg gjorde en avtale med Boris om at posten skulle være ordnet innen sommeren 2011, sier Oddbjørn Schei i sin forklaring.

I mørk dress, men med lavere stemme er han vanskeligere å tyde for tilhørerne.

Men dommeren hører likevel Schei fortelle at sommeren kom – og sommeren gikk – uten at posten var ordnet opp i.

- Vi fikk mange gode forklaringer – blant annet dårlig nettavlesning av nettforetakene. Etterskuddsvis kvartalsvis fakturering til store kunder. Kraftig vekst som gjorde at selskapet hadde vanskelig med å få ut fakturaene. Samtidig fikk vi gode og detaljerte oversikter over fakturaene som ikke var sendt ut.

En gledens dag

Ny avtale var at alt skulle være på plass over sommeren.

- Det var bare å trykke på knappen – han hadde alt klart. Det var det Boris sa i denne perioden sommeren 2011, forklarer Schei.

Konsernet opplevde en gledens dag da Boris Benulic i en tredjekvartalsrapport for 2011 fortalte at fakturaer for over en milliard kroner var sendt ut.

Men styret begynte også å følge kontantstrømmen i det skjulte.

- Vi fulgte innbetalingen på konto i en måned og ti dager inn i neste måned, sier Schei.

Men der viste det seg at det knapt kom inn penger på konto – tross i forsikringer om at fakturaer var sendt ut.

- Dere kontrollerte bankkontoen uten at Boris visste det. Hadde dere mistanke om noe?

- Nei, ikke mistanke, men bekymring fordi vi hadde en avtale om at alt skulle være OK sommeren 2011 – og det var ikke kommet i orden.  Så styret ønsket å gjøre egne kontroller, svarer Schei – som samtidig medgir at det da ikke var full tillit til Boris Benulic på dette tidspunktet.

Ba om forklaring

Torsdag 10. november 2011 ble innkalt til et ekstraordinært styremøte. Styret krevde forklaring innen førstkommende mandag for hvorfor ikke pengene kom inn. Men allerede dagen etter kom en mail fra Jonas Lundberg om at noe var svært galt i regnskapene.

Få dager senere hadde Troms Kraft det klart for seg at de var svindlet for halvannen milliard kroner.

- Det var raskt å finne ut av noe som hadde pågått over ti år? Spør forsvareren Strandberg.

Dette gir Schei han medhold i, men sier at når en får en slik mail fra viseadministrerende – så må en handle.

Flere av de tidligere Troms Kraft-ansatte har forklart at de tok det som en selvfølge at Kraft & Kultur sikret fastpris-avtalene sine «back to back» slik avtalen var. Dette var ikke noe som var oppe som eget tema – fordi de tok det selvfølgelig.

Troms Kraft kunne gått konkurs

Tidligere viseadministrerende direktør i Troms Kraft Kjell Ole Straumsnes forklarte mandag at Troms Kraft ikke turte å la Kraft & Kultur gå konkurs – fordi det var en fare for at dette også ville medføre konkurs i morselskapet Troms Kraft.

- Det var en stor krise. Troms Kraft som konsern var i fare. Vi var i brudd med lånevilkårene med bankene. Vi hadde sikringer i markedet som sto i fare om KK gikk konkurs. Dermed måtte vi raskt i dialog med bankene for å få aksept på å drive dette videre og få ny finansiering, forklarer Schei.

Salg av eiendeler var et annet grep.

- Vi måtte gjøre mange grep. Vi måtte selge kraftverk for 1,1 milliard kroner for å hente inn ny kapital, sier Schei i sin vitneforklaring.

Kommentarer til denne saken