Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere statsminister: Må bygge jernbane mellom Finland og Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

- Dette er en missing link i EU-nettverket.

EU bør sikre tilgang til havet i Arktis ved å bygge jernbane mellom Finland og Kirkenes. Det skriver den tidligere finske statsministeren  Paavo Lipponen skriver i et memorandum til Europarådets president Jean-Claude Juncker.

- Det nordlige Rotterdam

Nettavisen The Independent Barents Observer har fått tilgang til skrivet, som også har fått stor oppmerksomhet i den finske avisen Helsingin Sanomat, og konstaterer at planene om en jernbanelinje mellom Rovaniemi og Kirkenes dermed er nærmere en realisering.

Lipponen skriver at EU må anerkjenne den økende betydningen av Arktis og ta en rolle som en stormakt i regionen. Han kaller Kirkenes "Det nordlige Rotterdam". Havnen i Kirkenes er sentral både for fremtidig gasseksport fra Yamal, eksport av fisk til Asia, mineraler og oljeomlasting.

Tilgang til markeder

Om det bygges en slik jernbane vil det blant annet gi finsk mineralnæring en enklere tilgang til markedene.

- Den nordlige sjøruten kan gi et nytt perspektiv for global skipstransport, mener Lipponen og kaller jernanen "The Missing Link" i EUs transportsystem mellom nord og sør. Han vil ha jernbanen inkludert i programmet TEN-T, som EU-kommisjonen lanserte i fjor for å åpne flaskehalser i medlemslandenes infrastruktur mot det internasjonale markedet. Programmet har et budsjett på 24 milliarder euro frem til 2020 - noe som kan gi finansiering til en ny jernbanelinje i nord.

En linje gjennom Lapland fra Rovaniemi til Kirkenes er beregnet til å koste 2-3 milliarder euro.

Kommentarer til denne saken