Gå til sidens hovedinnhold

Ansatte i avis knallhardt ut mot politikerne i nord: - Eierne vil sensurere oss

Artikkelen er over 6 år gammel

- Vi er dypt bekymret over avgjørelsen til våre eiere i dag om at Barentsobserver ikke kan redigeres i tråd med pressens prinsipper for å fremme fri utveksling av informasjon og meninger, skriver de ansatte i avisen Barentsobserver.

Barentsobserver eies og drives av norske Barentssekretariatet. Det er en tospråklig nyhetstjeneste på nett om Barents-regionen. Eierne av Barentssekretariatet er de tre nordligste fylkene i Norge. Lederen av sekretariatet er Pia Svensgaard.

Nå skal imidlertid ikke nettstedet lengre få full pressefrihet under redaktørplakaten.

Vedtatt torsdag

Vedtaket om at Barentsobserver ikke skal underlegges redaktørplakaten, ble gjort på representantskapsmøtet i Barentssekretariatet torsdag.

Det opplyser Line Fusdahl (H), fylkesrådsleder i Troms og medlem av representantskapet.

- Det vil si at daglig leder styrer Barentsobserver som en nyhetsformidler for Barentssekretariatet, forklarer Fusdahl.

Det betyr at sekretariatsleder Pia Svensgaard vil stå som øverste ansvarlige for Barentsobserver. Fusdahl bekrefter for øvrig at det har vært en uenigheter internt om veien videre for nettstedet.

Hardt ut mot eierne

Redaksjonen i Barentsobserver vedtok torsdag en resolusjon mot eiernes inngripen i de redaksjonelle prioriteringene avisen gjør. Denne resolusjonen er underskrevet av de fire redaksjonelle ansatte.

De mener at eierne i et styremøtet torsdag vedtok å begrense Barentsobservers pressefrihet.

- Avgjørelsen i dag åpner opp for sensur av Barentsobserver artikler, mener redaksjonen.

«I en tid med undertrykkende pressefrihet i Russland, finner vi det dypt bekymringsfullt at politiske ledere i Nord-Norge ønsker å begrense Barentsobservers rolle som fri og avhengig leverandør av nyheter og meninger,  heter det i en uttalelse fra Barentsobserver.

Og videre:

«Worst-case scenario er at vi kan miste troverdighet som en objektiv nyhetsleverandør. Det er beklagelig og et fundamentalt skritt vekk fra viktige prinsipper om pressefrihet. Det er medienes rolle å være en vaktbikkje og å gi plass til alternative stemmer. Alle oss som skriver for Barentsobserver mener at dette er et viktig prinsipp.»

Når hele verden

Barentsobserver har siden 2002 gitt nyhetstjenester om Barentsregionen til lesere over hele verden.

«Vi har i løpet av de siste 12 årene utviklet Barentsobserver til å være en unik tospråklig nettavis som dekker utviklingen i Barentsregionen og Arktis. Med fokus på grenseoverskridende samarbeid, søker vi hver dag å balansere våre nyheter for å speile hva som faktisk skjer i samfunnset i Russland, Norge og i resten av regionen», heter det i resolusjonen.

«Dagens avgjørelse åpner for å sensurere artikler i Barentsobserver. Da slår eierne ned på et av de grunnleggende elementene i Vær Varsom-plakaten i norsk presse: nemlig friheten til informasjon og pressefrihet», står det videre.

Kommentarer til denne saken