Russere kjøper seg opp i Sydvaranger

RUSSISK OPPKJØP: Russisk kapital fortsetter å kjøpe Sydvaranger Gruve-aksjer. Selskapet Prominvest AG eier nå 5,4 prosent av jernmalmgruva i Sør-Varanger. Her fra Bjørnevatn-bruddet. Foto: Amund Trellevik

RUSSISK OPPKJØP: Russisk kapital fortsetter å kjøpe Sydvaranger Gruve-aksjer. Selskapet Prominvest AG eier nå 5,4 prosent av jernmalmgruva i Sør-Varanger. Her fra Bjørnevatn-bruddet. Foto: Amund Trellevik

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Mens kursen på gruveaksjene faller til nye bunnivåer, har nå russiske investorer i Prominvest skaffet seg kontroll over 5,4 prosent av Sydvaranger.

Det skriver Finnmarken.

I en børsmelding før helga oppgir sveitsiskbaserte Prominvest at de har kjøpt seg opp til en eierandel på 5,43 prosent av aksjene i Northern Iron Limited, som eier 100 prosent av Sydvaranger Gruve i Kirkenes.

De to millioner aksjene ble kjøpt til en kurs på 0,011 dollar, noe som er en ny foreløpig bunnotering for Northern Iron Limited.

De siste månedene har aksjekurset til selskapet falt drastisk, samtidig som jernmalmprisen fortsetter i utforbakke. Et tonn jernmalmkonsentrat blir nå solgt på spotmarkedet for rundt 70 dollar.

Ville selge i 2012

Prominvest AG er et av de to selskapene som i 2011 og 2012 vurderte å kjøpe hele Sydvaranger Gruve. Gruva fikk hjelp av investeringsbanken Goldman Sachs i dette arbeidet, bekreftet daværende administrerende direktør John Sanderson overfor Nordlys.

I november 2011 startet Northern Iron Limited en strategisk gjennomgang av selskapet, der målet var å selge. Både russiske investorer, via det sveitsiskregistrerte selskapet Prominvest AG, og indiske Aditya Birling Group fikk innsyn i selskapets regnskaper – en såkalt «due diligence».

Begge selskapene la inn ikke-bindende bud, men både inderne og russerne trakk seg etter hvert fra kjøpsprosessen.

Faller i verdi

Ifølge Barentsobserver skal Prominvest på seinsommeren 2012 har vært villig til å bla opp så mye som 3,3 milliarder norske kroner for Sydvaranger Gruve. Fredagens børsverdi for selskapet var knappe 40 millioner kroner.

Sist gang Prominvest kjøpte Sydvaranger-aksjer var i februar i år. Den gang passerte selskapet en eierpost på fem prosent, som er grensen for når man må flagge oppkjøp på den australske børsen.

Northern Irons største eier heter fremdeles Dalnor Assets, selskapet som er registrert på De britiske jomfruøyene, og som gruveledelsen i Kirkenes ikke får tak i hvem som eier.

Dalnor Assets eier i dag 18,99 prosent av gruva. Det betyr at Dalnor, sammen med Prominvest, snart kan passere eierskap på 25 prosent.

Artikkeltags