Kommunen tidoblet utbyttet fra kraftselskapet - men pengene rant rett ut igjen

GJENNOMSLAG: Rådmann Egil Heitmann fikk til slutt gjennomslag for et stort engangsutbytte. Pengene er nå på konto. Alternativene ville vært kutt så store at de i praksis ville være ulovlige, forklarer han. Arkivfoto: Fritz Hansen

GJENNOMSLAG: Rådmann Egil Heitmann fikk til slutt gjennomslag for et stort engangsutbytte. Pengene er nå på konto. Alternativene ville vært kutt så store at de i praksis ville være ulovlige, forklarer han. Arkivfoto: Fritz Hansen

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Ballangen kommune har 30 millioner kroner «ekstra» på konto. Men de forsvinner like raskt som de har kommet inn på konto.
 

Ville vært dramatisk

Og Ballangen kommune vil heller ikke kunne ta noe som helst utbytte fra Ballangen Energi de neste seks årene.


– Men det er snakk om tre, fire millioner vi må husholdere. Altså helt andre størrelser enn hvis vi ikke hadde tatt dette utbyttet, forklarer rådmann Egil Heitmann til Fremover.


Det var han kom med forslaget om det ekstraordinære engangsutbyttet – han så rett og slett ingen annen måte å få budsjettene i nærheten av balanse.


– Skulle vi tatt inn så mye med å kutte ville kuttene vært så dramatisk at det ville gått ut over loven, sier Egil Heitmann.


Ballangen kommune sliter med gammel gjeld etter mange år med underskudd på budsjettene, og nå har gjelda kommet seg opp i en slik størrelse at den er uhåndterbar.
 

Ingen kjøpefest

– Økonomispøkelset har vært der, uansett hva vi har gjort. En kassakreditt på 50 millioner er for mye. Du klarer aldri å komme à jour, sier Egil Heitmann.


Ballangen Energi var i utgangspunktet skeptiske til utbyttet, som er 10 ganger så stort som vanlig.

Med kombinasjonen null utbytte de neste årene, og at energiverket får disponere halvparten av kommunens konsesjonskraft kunne generalforsamlingen godta avtalen.


Men det blir ikke noen kjøpefest i Ballangen.

 30 millioner rekker ikke lengre enn at kommunen har fått et lite handlingsrom.
 

Tøffe tak i vente

– Nå har vi arbeidsro til å justere drifta sakte, men sikkert. Akkurat slik andre kommuner må gjøre, sier Egil Heitmann.


Altså kutte utgiftene og redusere forbruket – men i en helt annen størrelsesorden enn hva som ville vært nødvendig uten 30 millioner i engangsutbytte.


Ordfører Anne-Rita Nicklasson ser tøffe tak i horisonten, og en god mulighet for å havne rett tilbake på Robek-lista.


– Politikerne må ta gode grep, og administrasjonen må ha steinhard budsjettkontroll de neste årene. De politikerne som går på nå etter valget på må forberede seg på tøffe tak.


Det eneste unntaket for de 30 millionene er flerbrukshallen og svømmebassenget.

Eiendomsskatten, et av de tøffe takene, som ble innført for i år ble utsatt til neste år for private boliger.

 Administrasjonen har ikke rukket alt arbeidet som gjøres må, og dermed mangler det i utgangspunktet 1.5 millioner.


– Engangsutbyttet fra Ballangen Energi sikrer også dette tilbudet, bekrefter Anne-Rita Nicklasson.

 

Artikkeltags