Gå til sidens hovedinnhold

SISTE: Tromsø-selskap har fått giga-kontrakt på værmelding

Artikkelen er over 5 år gammel

Det mest oppsiktsvekkende med kontrakten på 550 millioner kroner er at den strekker seg over hele 26 år.

Det er selskapet Kongsberg Satellite Services (KSAT) i Tromsø som har signert en utvidet avtale om leveranse av tjenester til den europeiske meteorologiorganisasjonen EUMETSAT.

- Denne kontrakten forsterker KSATs posisjon som verdens ledende leverandør av bakkestasjonstjenester. Jeg vil samtidig få understreke hvor viktig denne kontrakten er for den langsiktige aktiviteten på Svalbard, sier KSATs administrerende direktør Rolf Skatteboe i en pressemelding.

Den utvidede og forlengede kontrakten omfatter leveranse av bakkestasjonstjenester til det europeiske meteorologi­organisasjonen.

- Eumetsat skal installere tre nye antenneinstallasjoner på KSAT Svalbard som skal drives og vedlikeholdes av KSAT. Systemene vil operere på Ka-bånd. Dette er ny teknologi, og Svalbard er spesielt godt egnet som følge av den tørre arktiske atmosfæren, melder KSAT i pressemeldingen.

Avtalen omhandler drift og vedlikehold av inntil fem antennesystemer og har, med opsjoner, en verdi på omlag 550 MNOK i perioden fra 2016 til 2042.

- Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. KSAT er viktig for lokalsamfunnet, og jeg oppfatter at denne kontrakten støtter opp under selskapets aktivitet her, sier næringsminister Monica Mæland.

- Satellittprogrammet METOP Second Generation (SG) er en videreføring av dagens operative systemer som også betjenes fra KSAT på Svalbard. METOP SG-serien består av seks satellitter som vil levere viktige data for daglige værmeldigstjenester og for langsiktige værprognoser.

KSAT leverer tjenester fra selskapets stasjon på Svalbard, og arbeidet starter i 2016. Kontrakten forsterker selskapets posisjon som verdens ledende leverandør av tjenester knyttet til mottak av data fra og kontroll av satellitter i polare baner. Med denne kontrakten er KSAT verdens største leverandør av data til operativ værmelding både for Eumetsat og den amerikanske organisasjonen National Oceanographic and Atmospheric Organization (NOAA), melder KSAT.

Kommentarer til denne saken