Flere hundre mistet jobben og Narvik tapte stort. Nå viser det seg at andre håvet inn da selskapet fikk trøbbel

Northland t i Kaunisvaara. (Foto: Northland Resources)

Northland t i Kaunisvaara. (Foto: Northland Resources)

Artikkelen er over 3 år gammel

- Kan være Sveriges største innsidehandel.

DEL

Våren 2015 gikk den svenske gruvegiganen Northland konkurs. Flere hundre arbeidsplasser på både norsk og svensk side gikk tapt. Narvik kommune måtte avskrive store skatteinntekter fra arbeidsplasser gruven i Pajala sørget for når de transporterte ut malm gjennom Norge.

I dag er det nytt håp om drift i gruven. Samtidig viser det seg at en av Sveriges største innsidehandler kan ha skjedd i forkant av konkursen.

Shortet aksjer

En gransking utført av Svenske Dagbladet avslører at en tidligere økokrim-dømt aksjemegler i Pareto skal ha ringt opp flere kunder i forkant av en emisjon Northland gjorde i 2013, da de først støtte på store vanskeligheter på grunn av lave malmpriser. Flere store kunder shortet dermed sine aksjer - solgte for så å kjøpe tilbake senere til lavere pris.

I noen dramatiske dager fra 24 januar 2013 stupte aksjen fra 6,01 til 1,15 norske kroner. Det ga mange store gevinster. I følge Svenske Dagbladet tjente en enkeltperson 700.000 etter å ha shortet 150.000 aksjer.

  Her får 100 ansatte beskjed om at de mister jobben

Småsparere tapte

De som ble holdt utenfor tapte store penger. Northland var en populær småspareraksje og hadde i 2014 over 3400 aksjonærer. Blant dem også pensjonsfond og store selskap.

Blant dem som gikk inn i emisjonen var Peab, som eier tromsøselskapet Bjørn Bygg. De var inne med 100 millioner dollar, og tapte 300 millioner kroner i konkursen.

  Bjørn Bygg-eier tapte 300 mill i gruvekonkurs

Fikk bøter

Svensk økokrim fant ingen bevist for innsidehandel. Derimot ga norske myndigheter Northland bøter på 1,3 millioner for å ha tildekket finansiele problemer høsten 2012.

Pareto avviser opplysningene fra Svenska Dagbladet.

- Basert på vår interne undersøkelse har vi ikke identifisert noe som styrker påstandene om at våre ansatte skulle ha lekket innsideinformasjon om Northland. For øvrig kan vi ikke kommentere kundeforhold, sier sjefsjurist Fredric Blommé Sekund i Pareto til SvD.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken