En ung mann med langt hår, briller og strikkegenser dukker plutselig opp i Södertörns tingsrätt, der Boris Benulic, tidligere sjef i Kraft & Kultur står tiltalt for å ha lurt Troms Kraft for millardbeløp.

Han skiller seg klart fra de andre dresskledde tilhørerne i rettssalen.

Benulic kvikner til i et stort smil. De to prater tett i første pause.

- Ettersom min medprogramleder, Boris, akkurat nå er i retten kan vi ikke sende nyhetskommentarer slik vi bruker. Da fant jeg ut at vi heller fikk dra til Boris og sende live herfra, sier Martin Eriksson til Nord24.no.

Han sier at sparringspartner Benulic har jobbet sammen med ham de siste månedene og at de to har kommentert nyhetsbildet. Benulic har – før han ble toppsjef i Kraft & Kultur – blant annet vært journalist i lokalavisa Eskilstuna-Kurien og rikstabloiden Expressen.

- Det har vært oss to i studio der vi har gjennomgått nyhetsbildet.

- Skal bevise sin uskyld

Med seg har Eriksson opptaksutstyr for Radio bubb.la og lager både liveradio og et redigert sammendrag av denne rettsdagen der Benulic, ifølge Bubb.la skal «bevise sin uskyld».

- Men er det lov å sende live fra retten?

- Nja, sier Eriksson, og smiler.

Det er sterke begrensinger på kringkasting av bilde og lyd fra svensk rett. I et helt spesielt tilfelle, rettssaken i forbindelse med drapet på utenriksminister Anna Lindh, er første og trolig eneste gang det er sendt live fra svensk rett, da med spesialtillatelse fra retten.

Bubb.la er en lett anarkistisk samletjeneste for nyheter fra hele verden, med vekt på politikk. Endestavelsen «la» viser at nettstedet har adresse i asiatiske Laos, og ikke i Sverige.

- På dugnad

Bubb.la er en ubetalt jobb som gjøres på dugnad med mange bidragsytere, eller som nettstedet selv beskriver det: "Crowdsourcade nyheter. Public service på riktigt." Benulic har tidligere sagt at det har vært vanskelig å få jobb etter at han fikk sparken i Kraft & Kultur. Foruten den ubetalte radiojobbingen skal han ha jobbet på en omreisende grillbar, blant annet under politikerdagene på Gotland.

I intervjuer har Eriksson tidligere uttalt at han skal overvinne det han beskriver som «venstrevridd media». Ved hjelp av crowdfunding får nettstedet og radioen finansiering. Innen kort tid er ambisjonen å bli en av Sveriges største nyhetsnettsider.

- Vi er et alternativ til gammelmedia, mainstream-media, statskontrollert media, eller hva du vil kalle det.

Han vil skape alternative nyheter, fordi han mener at mainstream-media vinkler sakene sine for langt til venstre.

Eriksson har et politisk engasjement i Frihetsfronten, et nettverk for nyliberalere i Sverige. Marxistisk anlagte Boris Benulic har gjennom årene vært sterkt politisk engasjert.

Nord24s siste saker om Kraft & Kultur

DETTE ER SAKEN

 • 22. november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.
 • Man frykter at en regnskapspost kalt "påløpte, ikke fakturerte inntekter" er manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen gjelder årene 2001-2011.
 • Tapet er rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april starter straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Hovedmistenkt er tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic. Han er tiltalt, men nekter skyld.
 • Benulic er anklaget for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Disse er tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef