Nå må han i fengsel. Her er dommen i Kraft&Kultur-saken

NEKTER SKYLD: Tidligere toppsjef i Kraft og Kultur, Boris Benulic (t.v.), nekter straffskyld for svindel og regnskapsjuks, som han ble dømt for i tingsrätten. Hovedforhandlingen i ankesaken avsluttes onsdag denne uken. Arkivfoto.

NEKTER SKYLD: Tidligere toppsjef i Kraft og Kultur, Boris Benulic (t.v.), nekter straffskyld for svindel og regnskapsjuks, som han ble dømt for i tingsrätten. Hovedforhandlingen i ankesaken avsluttes onsdag denne uken. Arkivfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ankesaken mot Boris Benulic, tidligere toppsjef i Troms Kraft-eide Kraft og Kultur, avsluttes denne uken i Svea Hovrätt (lagmannsrett).

DEL

TROMSØ (Nord24.no): Seks år etter at Troms Kraft først innrømmet milliardsvindelen må tidligere Kraft&Kultur-direktør Boris Benulic i fengsel. Hovretten (tilsvarer lagmannsretten i Norge) har nå opprettholdt tingrettens dom på 3,5 års fengsel.

Trolig overraskende for Benulic.

- Boris er veldig fornøyd med hvordan forhandlingene har gått i hovrätten og er optimistisk, sier hans forsvarsadvokat, Hans Strandberg, til Ekuriren tidligere i høst.

Det var Nordlys som først satte søkelys på uregelmessigheter i regnskapene til Kraft&Kultur, et svensk datterselskap av Troms Kraft. Det skulle vise seg å være svindel på 1,5 milliarder i selskapet. Dette har fått store konsekvenser for økonomien i Troms Kraft som beregnet sitt tap til 1,7 milliarder - og dermed for eierne, Tromsø kommune og Troms fylkeskommune.

Det var i juli 2015 Södertörns tingsrätt dømte Benulic til tre og et halvt års fengsel for grov svindel og grovt regnskapsjuks i Kraft og Kultur. Han ble også idømt forbud mot å drive næringsvirksomhet i fem år. Benulic anket dommen. Ankesaken skulle begynne i august i fjor, men ble utsatt før den kom i gang etter at forsvarerne la frem nye bevis.

Hovretten opprettholder dommen. De mener svindelen har en strafferamme på fire år, men gir noe fratrekk for at det er gått ti år siden svindelen skjedde.

De tiltalte er dømt for å ha manipulert regnskapsposten "påløpte, ikke fakturerte utgifter" i Kraft og Kulturs regnskaper, slik at regnskapene viste milliardinntekter som i realiteten ikke eksisterte.

En av Benulics medtiltalte, Jonas Lundberg, trakk sin anke. Dommen på betinget fengsel med to års prøvetid og bøter ble dermed stående for den tidligere viseadministrerende direktøren, som var en av Benulics nærmeste medarbeidere.

Den innleide regnskapsansvarlige Pierre Sjöö, har ikke trukket sin anke. Sjöö ble, i likhet med Lundberg, dømt til bøter og betinget fengsel med to års prøvetid i tingsrätten.

Hovretten opprettholder dommen mot Sjöö.

Den fjerde tiltalte i saken, Helena Ridderstråle, ble frikjent i første rettsomgang og har ikke vært part i ankesaken.

LES OGSÅ: Suksesshistorien som var for god til å være sann

LES OGSÅ:

Dette er Kraft og Kultur-saken

 • 22. november 2011 sendte Troms Kraft ut en melding om at det var avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft og Kultur i Sverige.
 • Regnskapsposten kalt "påløpt, ikke fakturerte inntekter" var manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen skal angivelig ha foregått i årene 2001-2011.
 • Tapet var på rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april 2015 startet straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm.
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic, ble dømt for grov regnskapssvindel samt for grov utroskap overfor Kraft & Kultur i tingsrätten. Han anket dommen.
 • Ankesaken skulle begynne i august 2016, men ble utsatt da forsvarerne la frem nye bevis.
 • Hovedforhandlingene har pågått siden september i år. De avsluttes onsdag 15. november. Dom er ventet 29. november.

Disse var tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig - dømt for regnskapssvindel. Anket.
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef - dømt for regnskapssvindel. Anket, men trakk anken like før saken skulle opp i hovrätten.
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig - frikjent i tingsrätten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken