Gå til sidens hovedinnhold

Slik fant hun ut milliardfeilen

Artikkelen er over 5 år gammel

STOCKHOLM (nord24): Denne uken er det Troms Krafts  ansatte som er vitner i Södertörns tingsrätt. Til lyden av kalde regnskyll fra utsiden startet controller Hanne May Grønli å gjenta etter dommeren:

- Jeg Hanne May Grønli lover og forsikrer på heder og samvittighet at jeg skal si hele sannheten, ingen ting fortie, tillegge eller forandre.

- Jeg regnet ut differansen

Siviløkonomen har jobbet i Troms Kraft siden oktober 2008. De siste tre og et halvt årene i hovedsak med Kraft og Kultur-saken. Grønli reiste til Sverige sammen med et team fra Troms Kraft 17. november 2011. 19. november på kvelden hadde de det klart for seg at det var store avvik mellom levert og fakturert beløp – og summene som var gitt revisorene og som sto i regnskapene. De neste dagene hadde teamet ett fokus: Hva som hadde skjedd, hvor stor var feilene i regnskapene og når oppsto feilene.  

- Jeg var den som i første omgang regnet ut differansen og fant størrelsen på feilen og hvilke år de gjaldt. Mine beregninger viste at feilen var på 1,5 milliarder kroner. Og mine konklusjoner fra den gang stemmer veldig godt overens med de beregningene og konklusjonene som har vært gjort i ulike granskninger i ettertid, sier Grønli i retten.

Gjennom tilgang til (i denne rettsaken) det omdiskuterte systemet CAB, originalkontraktene, fakturaene og leveransen, fant teamet ut at det i årevis har vært manipulerte regnskapstall. Volumene har vært redusert i regnearkene, fakturadata er fjernet i noen av filene. Det som framsto som salg med historisk gode marginer viste seg å være negative dekningsbilag og svake marginer. De fant underprising, undersikring. De ikke fakturerte opptjente inntektene viste seg ikke å være reelle – tvert imot var rundt 90 prosent av leveransene fakturert.

Reagerte på referater fra retten

Mens Grønli snakker med tydelig og rolig stemme, framstår forsvarerne mer tilkneppet og nesten litt irriterte i den over to timer lange vitneforklaringen til Grønli. 

Troms Kraft har to advokatfirmaer som følger rettsaken i Sverige og som daglig har avgitt referat fra rettssaken til ledelsen i Tromsø. Denne epostrapporteringen fra rettssaken fikk Boris Benulic sin forsvarer Hans Strandberg til å reagere kraftig under forklaringen til en av de Troms Kraft-ansatte mandag.

- Jeg synes dette strider mot hele grunnprinsippet i rettsvesenet, sier forsvarer Hans Strandberg til Nord24.no.

Daglig har Semming Semmingsen, Hanne May Grønli, Lena Glosemeyer Fangel og Erling Dalberg fått et referat fra advokatene om hva som er sagt og vist i retten.

- Vi er jo skadelidende – ikke part i saken. Derfor er det interessant for oss å få med oss hva som skjer i retten, sier Lena G. Fangel, kommunikasjonssjef i Troms Kraft.

Strandberg gikk hardt på Hanne May Grønli da hun vitnet i forhold til at hun daglig har hatt referat fra retten i måneder.

- Har du tenkt på om det er bra for deg å lese disse referatene når du selv skal vitne?

- Jeg går ut i fra at jeg ville fått beskjed om det var noe som var uheldig å lese.

- Du vet at det i Sverige er slik at en ikke skal være tilstede i rettsalen før en selv skal i vitneboksen?

- Ja, og jeg har ikke vært her, sier Grønli.

Hun legger til at rettsaken også er dekket av media, og at hun har forstått at nettstedet Bubb.la faktisk også periodevis sender live fra rettssaken.

Nektet vitnet å synse

Fra siste halvdelen av 2012 har Grønli jobbet med erstatningssøksmålene mot revisjonsselskapene Grant Thornton og PwC. Det at Grønli jakter på bevis i erstatningssakene, mener også forsvarerne gjør Grønli mindre uavhengig som vitne.

- Jeg har sett på hvordan manipulasjonen rent teknisk er utført. Modellene som er brukt for å manipulere tallene, har jeg etter hvert fått god kjennskap til – samt hvordan en manipulerte omgivelsene og revisorer.

Hun ønsket selv å fortelle om hvordan hun oppfattet at manipulasjonen har foregått, men da protesterer forsvarerne og mener at hennes tolkning av dette ikke har noe sammenheng med hvorfor hun er innkalt som vitne.

- Men jeg har jo avdekket hvordan manipulasjonen er gjennomført, sier Grønli, men får ikke lov av dommeren å gå videre på dette.

Det som imidlertid framkom er at opplysninger som fakturadatoer, fakturanummer, kundenummer, leveringsperiode var fjernet fra slik at det var vanskelig å finne fram til hvilke fakturaer det var henvist til – samt at det var oppgitt feilaktige opplysninger om volum.

Senere mandag og torsdag skal blant annet Oddbjørn Schei, Hanne Karde, Kjell Ove Straumsnes og Tobias Langseth vitne.

Kommentarer til denne saken