Raser mot kraftutbygging

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er ikke nådig mot beslutningen om å bygge tre nye kraftverk i Ullsfjord i Tromsø.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er ikke nådig mot beslutningen om å bygge tre nye kraftverk i Ullsfjord i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politikerne jubler, Naturvernforbundet roper skandale.

DEL

- Hensynet til verdifulle naturverdier overkjøres rått og brutalt av regjeringen, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, i en uttalelse.

Nord24 skrev fredag at Olje- og energidepartementet overkjørte NVE, og ga tillatelse til en omfattende kratutbygging i Ullsfjorden i Tromsø kommune.

- Det er helt utrolig at regjeringen overkjører NVE når også de mener miljøkonsekvensene av utbyggingene er for store, sier Haltbrekken.

– Naturvernforbundet mente det ikke burde være noen utbygging her nettopp fordi det kommer i så stor konflikt med villmarkspreget natur. Derfor hadde vi håpet at regjeringen kunne sette hensynet til naturen først for en gangs skyld når de behandlet disse sakene. Vi beklager på det sterkeste at dette ikke har skjedd, sier Haltbrekken.

LES OGSÅ: Åpner for stor kraftutbygging i Tromsø: Vil gi strøm til 7000 husstander

Troms Kraft Produksjon AS fikk tillatelse til å bygge Stordal kraftverk, og Troms Kraft nett får bygge en tilknyttet kraftledning. Samtidig fikk Skognes og Stordalen Kraftlag AS tillatelse til å bygge Ritaelva kraftverk og Sveingard kraftverk.

Utbyggingene vil samlet gi en årsproduksjon på om lag 135 gigawattimer (GHw). Det tilsvarer årsforbruket til omtrentlig 7.000 husstander.

- Kraftverkene blir samlet sett ett av de større vannkraftanlegg som har fått konsesjon de siste årene. Utbyggingen vil gi mer fornybar og regulerbar kraft i Troms. Regulerbar vannkraft gir mulighet til å styre kraftproduksjonen på en måte som gir bedre forsyningssikkerhet året rundt. Slik bidrar disse prosjektene både til regjeringens mål om mer fornybar kraftproduksjon, og målet om bedre forsyningssikkerhet, sa olje-og energiminister Tord Lien i en uttalelse fredag.

Artikkeltags