Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan dette bli virkelighet. Håper på vindmølle-utbygging i Tromsø før nyttår

Artikkelen er over 4 år gammel

Når vindmølleparken står klar, kan den forsyne 40.000 husstander med strøm. Det skjer imidlertid ikke uten kontroverser.

Norsk Miljøkraft håper å sette spaden i jorda for vindmøllepark på Kvaløya i Tromsø allerede før nyttår.

Det skriver NRK onsdag kveld.

- Vi har jobbet mot både norske og utenlandske investorer, og nå begynner ting å falle på plass, sier Jonny Sørensen, administrerende direktør i Norsk Miljøkraft.

150-200 årsverk

I mai fikk de grønt lys til utbyggingen av vindkraftpark på Kvitfjell og Raudfjell. Området ligger ytterst på Kvaløya, ikke langt fra Brensholmen og Sommarøy. Ferdig utbygd vil parken bestå av 79 turbiner, være Norges nest største og kan forsyne 40.000 husstander med strøm.

Samtidig er kostnadene store og usikre, med foreløpige estimater på opp mot 3,5 milliarder kroner.

Nord24 har tidligere omtalt hvordan Norsk Miljøkraft og partneren KR Vind har jaktet investorer via den store, tyske investeringsbanken Berenberg. Den gang uttalte Olaf Lüdemann, avdelingsleder for energi og infrastruktur i banken, at prosjektet satt med gode kort på hånden og at de merket stor interesse.

Overfor NRK vil imidlertid ikke Norsk Miljøkraft-direktør Jonny Sørensen utdype hvilke aktører som er aktuelle på investorsiden.

Ringvirkningene av vindmølleparken er potensielt store. I anleggsfasen vil det gi 150 til 200 årsverk over to år. I en driftsperiode på 25 år er det snakk om 30 til 40 årsverk.

Naboer klaget

Kvitfjell- og Raudfjell-prosjektet er samtidig ikke uten kontroverser. En rekke lokale reiselivsbedrifter som får vindmølleparken som nabo, gikk for et par år tilbake sammen om en felles klage.

Her ble det vist til en rekke ulemper, blant annet støy, stor endring av landskapets visuell karakter, uvisst nedgang i naturmangfold, tapt område for jakt og fiske, nedgang i eiendomsverdi, naturbasert reiseliv får dårligere vilkår, fare for forurensning.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og senere Olje- og energidepartementet konkluderte imidlertid med at fordelen med mer kraft, er større enn ulempene.

- Vi forholder oss til alle lover og regler, og vi har gjort alt det som vi er blitt pålagt å gjøre, sier Jonny Sørensen til NRK.

Kommentarer til denne saken