Det flytende sjøkraftverket Morild 2 ble utviklet av harstadselskapet Hydra Tidal, med gründeren Svein Henriksen i spissen. Konstruksjonen skulle senkes ned i havet, og med sine to limtrerotorer skulle Morild 2 generere omlag 500 kilowattimer med strøm på det meste. Men da sjøkraftverket ble testkjørt i 2010 havarerte den ene rotoren.

LES OGSÅ: Her sjøsettes tidevannskraftverket

– Uaktuelt

Både Enova og Innovasjon Norge bidro med penger, og prosjektet kostet rundt 100 millioner kroner. Etter havariet ble kraftverket tauet til Svolvær hvor det har ligget oppankret siden. Hydra Tidal gikk konkurs, og Straum AS i Stokke kommune kjøpte opp boet. Daglig leder i Straum, Anders Tørup, sier til Harstad Tidende (abo.artikkel) at det nå er uaktuelt å reparere farkosten.

– Prototypen fikk en del skader under havariet. Nå er det dessuten gått så lang tid at om vi finansierer prosjektet på nytt, var det uaktuelt å reparere Morild 2. Det vil være mer aktuelt å bygge en ny prototyp, sier Tørup.

Straum AS ønsker å videreføre teknologien som ble utviklet av harstadselskapet Hydra Tidal. Men først må finansene på bordet.

– Jeg antar vi snakker om en størrelsesorden på 200 millioner kroner, og da er det mest aktuelt å bygge en mindre enhet for å skaffe gode testdata, sier Tørup.


UBÅT: Slik så det ut under hugging av Morild 2 i begynnelsen av juli. Foto: Jon-Arne Storhaug.

Ingen kommentar

Det var i begynnelsen av juli at kraftstasjonen ble slept inn til kai utenfor Skarvik & Co i Svolvær. Der begynte demonteringen av byggverket som i utgangspunktet skulle gjøre et teknologisk kvantesprang. Skarvik ble først tilbudt å kjøpe Morild 2, men takket høflig nei.

– Vi har lenge presset på eieren for ei avklaring etter at stasjonen har ligget rett ved kaiområdet vårt i tre-fire år, uttalte disponent Svein Harald Løken ved Skarvik til Lofotposten i starten av juli.

Gründer Svein Henriksen i Harstad ønsket ikke å kommentere den siste utviklinga på Morild 2.

– Den er allerede hugget opp, og jeg ønsker ikke si noe om det. Det er tre år siden jeg var ute av prosjektet, sier han til Nord 24.