Gå til sidens hovedinnhold

Melkøya-ansatt dømt for profilbilde på Facebook

Artikkelen er over 3 år gammel

Tyvlånte politilue og tok svært kostbart profilbilde.

En mann i 40-årene fra Troms fikk tidligere i år et forelegg for å ha tyvlånt en politilue og brukt denne på sitt profilbilde på Facebook. Han vedtok ikke forelegget, og saken er nå avgjort i Hålogaland Lagmannsrett.

Bruk av uniform eller å utgi seg som offentlig myndighet rammes av straffelovens paragraf 165. Hammerfest tingrett dømte mannen til en bot på 7200 kroner og 2000 kroner i saksomkostninger, noe mannen anket.

Av domslutningen går det frem at mannen jobber på Melkøya, og har tatt bildet med politicaps og en vest der det stod "innsatsleder" under en beredskapsøvelse der politiet deltok. Deretter la han det ut på Facebook som profilbilde. Der lå det et par måneder før politiet ble oppmerksom på det, og mannen fikk en telefon og ble gjort oppmerksom på at bildet var ulovlig.

Mannen mente en politilue "kunne kjøpes i enhver leketøysbutikk", og fjernet ikke bildet.

En måned senere ble han innkalt til avhør og fikk oppfordring om å fjerne bildet. I følge dommen satte han deretter en sladd på bildet med "sensurert".

Lagmannsretten er enig med tingretten i at bruken av capsen som profilbilde på Facebook rammes av Straffeloven. Selv om mannen ikke visste at han brøt loven, har han handlet med forsett. -

Selv om tiltalte bare har brukt bildet av «artighet» slik han forklarte, er det i seg selv et bidrag som svekker den tillit politiets må ha for å utøve sitt samfunnsansvar, mener lagmannsretten.

De opprettholder dommen, og legger til ytterligere 2000 kroner i saksomkostninger for lagmannsretten.

Profilbildet har dermed kostet mannen 11200 kroner så langt.

Advokat Andreas Søreng Høiby opplyser at de vurderer å anke til Høyetesterett.

- Etter vår mening er det ikke den typen tilfeller loven er ment å ramme, skriver Høiby i en epost til Nord24, og viser til at Tønsberg tingrett har frifunnet tiltalte i en lignende sak denne høsten. 

Kommentarer til denne saken