Kystvakta: - Enten vet de ikke hvor de er, eller så har de andre planer

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sa de skulle til Færøyene - endte i Tromsø.

DEL

Den beryktede miljøorganisasjonen Sea Shepherd ankret mandag opp i Tromsøysundet med fartøyet "Sam Simon.

- Vi kjenner til at de er i Norge, bekrefter informasjonssjef kommandørkaptein Fredrik Borgmann i Sjøforsvaret til Nord24.no.

Kommandørkaptein Steve Olsen i Kystvakta sier de har fulgt skipet siden det forlot Bremen.

- Vi har vært oppmerksomme på dem siden begynnelsen av mai, da de annonserte at de skulle til Nordatlanteren, sier Olsen til Nord24.no.

Sea Shepherd annonserte tidligere i år at de ville avslutte sine kampanjer mot japansk hvalfangst i Sørishavet for å konsentrere seg om en ny kampanje mot færøysk, islandsk og norsk hvalfangst. I første omgang ville de konsentrere seg om den tradisjonelle fangsten av grindhval på Færøyene.

- Skal hente to mann

Så sent som 24 juni meldte Sea Shepherd at "Sam Simon" forlot Bremen og dro via Shetland for å bidra til operasjon "Sleppid Grindini" på Færøyene.

Foto:

Senere har Sam Simon delt oppdateringer fra kampanjen på Færøyene på sin Facebookside. Men i stedet for å slutte seg til Sea Shepherds andre skip ved Færøyene, har de altså fortsatt nordover og er nå i Tromsø.

KV "Harstad" har fulgt fartøyet.

Sam Simon annonserte selv at de ankom norsk farvann.

- De meldte fra til Forsvarets Operative Hovedkvarter, i tråd med forskrifter for utenlandske fartøy. Sam Simon opplyste da at de skulle til Tromsø for å reparere en generator.

- I tillegg skulle de hente et par mann som kom med fly til Tromsø.

Steve Olsen.

Nord24.no har gjort flere henvendelser til Sea Shepherd og "Bob Barker". Så langt uten å få svar.

Rett forbi norske hvalfangere

Sam Simon har seilt via Færøyene rett mot Tromsø. Inne ved kysten foregår nå den norske vågehvalfangsten, men det har Sea Shepherd ikke vist stor interesse for.

- De har passert på god avstand, 40 mil vest for Lofotodden, sier Olsen.

- Enten vet de ikke hvor de er, eller så har de andre planer.

Nord24.no ba i mai Sea Shepherd om en bekreftelse på at de vil vende tilbake til norske farvann, og spurt hvordan de da vil forholde seg til norsk lov. Vi har mottok en lengre uttalelse fra kaptein Alex Cornelissen. Der går det frem at de i månedene som kommer vil gi nærmere informasjon om det de kaller sin "Nord-Atlantiske kampanje".

- Vi vil, som alltid, bruke direkte aksjon for å stoppe den unødige og ulovlige slaktingen av hval og annet liv i havet, sier Corneliussen.

Sea Shepherd

  • Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) er en miljøorganisasjon hjemmehørende i USA.
  • De er kjent for å bruke direkte konfrontasjon og til dels dramatiske avskjæringer i åpen sjø for å hindre fiske og fangst de mener er ulovlig eller økologisk uforsvarlig.
  • Sea Shepherd ble opprettet i 1977  som «Earthforce Environmental Society» av kanadieren Paul Watson, et tidligere medlem av Greenpeace som ble utstøtt grunnet sin overbevisning om at direkte aksjon var veien i gå i miljøkampen.
  • Sea Shepherd har tatt ansvaret for forsøket på å senke den norske hvalfangstskuta "Nybræna", og Paul Watson ble siktet av norsk politi for saken. Deres tilknytning til andre sabotasjeaksjoner på norsk jord er uklar.

Jaget piratfiskere

Sea Shepherd er blitt verdenskjente gjennom dokumentarserien "Whale Wars" på Animal Planet, som har fulgt deres aksjoner mot den japanske hvalfangstflåten.

I fjor høst deltok Sam Simon i en dramatisk og storstilt aksjon mot piratfiske sammen med «Sam Simon». Dagens Næringsliv fortalte i en reportasje tidligere i år om  «Operation Icefish», de de jaktet på seks trålere som gjennom lang tid har drevet utstrakt ulovlig fiske i Sørishavet. En av disse båtene ble til slutt senket, trolig av mannskapet selv. 

Den sist måneden har skipene ligget til kai i Bremen der de har tatt i mot besøk fra publikum og drevet informasjonsarbeid. følge Marine Traffic ligger nå "Bob Barker" i Beringhavet øst for Russland.

Bygget for is

Sam Simon er kalt opp etter en amerikansk TV-produsent som donerte penger til kjøp av skipet. Det er et ombygd japansk skip som opprinnelig ble brukt for å gjøre observasjoner av vær og forurensing til sjøs.

Skroget er forsterket for å operere i is. Ironisk nok kjøpte Sea Shepherd skipet i 2010 av den japanske staten, og brukte det deretter til å hindre japansk hvalfangst.

Skipet er i dag registrert i Nederland. Sam Simon har vært i hardt vær både i aksjoner mot hvalfangst og mot piratfiske. I 2013 kolliderte både Sam Simon, Bob Barker og Steve Irwin flere ganger i et japansk hvalfartøy under en konfrontasjon i Sørishavet.

I følge informasjonen Sea Shepherd har gitt til dette bildet viser det en japansk hvalfanger som krysser foran baugen til Sea Shepherd-skuta "Bob Barker" under en seks timer lang aksjon. Gjengitt med tillatelse fra Sea Shepherd. (Foto: Simon Ager/Sea Shepherd Global)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken