Arresterte Sea Shepherd-aktivister risikerer to års fengsel på Færøyene

Fangst av grindhval på Færøyene.

Fangst av grindhval på Færøyene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

En tysk og en amerikansk Sea Shepherd-aktivist fra fartyøet Sam Simon risikerer to års fengsel etter en aksjon mot hvalfangst på Færøyene.

Det var mandag to aktivister fra Sea Shepherd ble arrestert på Færøyene etter å ha aksjonert mot det de antok var jakt på grindhvaler.

Samtidig ble "Sam Simon" sabotert av lokale fiskere som skal ha kastet tauverk i propellen.

Besøkte Tromsø

"Sam Simon" vakte mye oppstyr da de for tre uker siden kom uanmeldt til Tromsø. Det viste seg at skipet fra Paul Watsons organisasjon planla å forstyrre et transportskip med islandsk hvalkjøtt på vei til Japan. Etter halvannet døgn dro Sam Simon fra Tromsø. De var først innblandet da Kystvakten inspiserte en flåte russiske trålere i Smutthavet, deretter returnerte de til Færøyene der Sea Shepherd nå aksjonerer mot fangst av grindhval.

I følge pressemeldingen fra Sea Shepherd var det amerikanske Susan Larsen og tyske Tom Strerath som fulgte etter en lokal flåte båter i en småbåt da de ble arrestert.

Ny lov

De to skal fremstilles for retten torsdag, og vil i følge en pressemelding fra Sea Shepherd bli sktet etter et nytt lovverk som tar sikte på å ramme aksjonister.

I følge den færøyske nettavisen local.fo har Sea Shepherd leid inn advokathjelp til de to.

Etter flere års  aksjoner har Færøyene vedtatt en lov som gir to års strafferamme for å sabotere eller hindre hvalfangsten. Blant annet er alle forpliktet til å melde fra om de ser grindhval. 

Den kontroversielle fangsten pågår ved at mindre fiskefartøy driver flokker av hval inn i trange bukter før de avlives.

- Myndighetene vil åpenbart vise muskler. Men foreløpig har de ikke fremvist bevis for anklagene, sier Rose Kunneke, leder for aksjonen, i en pressemelding fra Sea Shepherd. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken