Dette akvariet er like stort som en leddbuss

MONSTERAKVARIUM: Karoline Hanssen, Kari Ottem, Elias Cespersen Egerton og Andreas Aleksander Johannessen fikk gleden av å åpne det nye akvariet på Kystens hus.

MONSTERAKVARIUM: Karoline Hanssen, Kari Ottem, Elias Cespersen Egerton og Andreas Aleksander Johannessen fikk gleden av å åpne det nye akvariet på Kystens hus. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I Tromsø har torsken blitt urban. Torsdag flyttet den inn på Kystens hus.

DEL

Det var 6. klassingene Karoline Hanssen, Kari Ottem, Elias Caspersen Egerton og Andreas Aleksander Johannessen som fikk åpne fiskenes splitter nye hjem på Kystens hus. Foran et fullsatt publikum, trakk de i snorene, og åpenbarte det nye akvariet for inviterte gjester.

- Vi kom hit litt før, for å spise boller og drikke kakao. Så hørte vi litt på talene, og gjorde oss klar til å dra i snorene, forteller de.

I bakgrunnen svømmer torsk, sei og steinbit i skjønn forening. Det nye akvariet - som er 18 meter langt, 2,6 meter bredt og 3,5 meter høyt - inneholder bare fisk og sjødyr fra hjemlige farvann.

Skjærer tunger

- Jeg liker best torsken, for den er god å spise, sier Karoline. Kari og Andreas er enige, mens Elias har en egen grunn for å foretrekke skjeggfisken. Han har allerede lært at det er mye penger i torsk.

- Jeg skjærte tunger i vinterferien, på fiskebruket ved hytta. Der kommer de inn med hodene, som vi setter på piken, og så skjærer vi tungen av torsken, forteller han.

Med 1800 kroner i fortjeneste, har torsken steget i anseelse.

- Det er en kul fisk, slår han fast.

GLAD I TORSK: Elevene fra Reinen og Tromsdalen var ikke i tvil om hvem som er kongen i akvariet. Det er torsken, som både er god på smak, og stilig å se på.

GLAD I TORSK: Elevene fra Reinen og Tromsdalen var ikke i tvil om hvem som er kongen i akvariet. Det er torsken, som både er god på smak, og stilig å se på. Foto:

Fyller på

For å sette det i perspektiv, er akvariet på Kystens hus like stort som maksimal størrelse på en leddbuss i Norge, bare litt høyere. Det inneholder utrolige 90.000 liter saltvann. Foreløpig er det litt tynt mellom beboerne.

- Vi skal fylle på med mer fisk etterhvert. Seien flyttet inn i går, den kommer direkte fra havbruksstasjonen, mens torsken har vært gjest på Polaria en stund, sier Alf Erik Veipe i Norges Råfisklag.

Grunnen til akvariet åpner først nå, er at en ovn hos produsenten i Italia brøt sammen.

- Det er llaget av akryl, som er et kokeprodukt. Da ovene brøt sammen ble det llitt forsinket, men det skal også sies at det er en komplisert konstruksjon, som har tatt tid å få på plass, sier Veipe.

Barnas fortjeneste

At det er barna selv som får åpne akvariet, er helt naturlig, mener markedssjef Lise Mangseth i Råfisklaget.

- Det er barna sin fortjeneste at vi har fått det hit. De er fremtiden, og akvariet er kjøpt for å skape interesse hos de unge. Det er barna som eier det, men vi voksne får også lov å se på, sier hun.

Hun sier akvariet blir det viktigste elementet i kunnskapsformidlingen i Kystens hus.

- I tillegg blir det jo en lokal attraksjon, som ligger bare noen meter fra vinduer, der folk går forbi. Fisken vil vises fra utsiden av bygget hele døgnet, sier Mangseth.

AKVARIUM FAKTA:

  • 90 kvadratmeter saltvann
  • 18,2 meter langt
  • 2,6 meter bredt
  • 3,5 meter høyt (fra gulv til tak)
  • 2,0 m høyt vannspeil
  • Akvariet blir like stort som maks lovlig størrelse på en leddbuss i Norge – bare litt høyere.
  • Inneholder 90.000 liter saltvann.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken