Laks fra Skjervøy skal konkurrere med svenska köttbullar på IKEAs meny

Kurt Einar Karlsen, Anders Lennartsson, Jan Børre Johansen, Jacqueline MacAllister og Hans Fredrik Pedersen

Kurt Einar Karlsen, Anders Lennartsson, Jan Børre Johansen, Jacqueline MacAllister og Hans Fredrik Pedersen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lerøy er blitt hoffleverandør av laks til IKEAs varehus. Nå krever møbelgiganten at all laks skal være miljømerket.

DEL

SKJERVØY (Nord24.no): Blant sild og kjøttboller selger IKEA miljøsertifisert oppdrettslaks som kommer fra Lerøy Aurora sin oppdrettsanlegg i Troms og Finnmark. For IKEA selger mer enn møbler. I alle butikkene sine har de en svensk restaurant og ditto matvareavdeling. Blant knekkebrød og tyttebærsyltetøy, kan kundene kjøpe laks fra Norge. Forrige uke kom en delegasjon fra selskapet til Skjervøy. De ville se med egne øyne og vise pressen hvordan Lerøy Aurora produserer laks.

- Som et ansvarlig selskap ønsker IKEA å selge mat som er produsert bærekraftig.  Gjennom ti år har IKEA vært en viktig pådriver for å få utviklet standarder for ansvarlig lakseoppdrett, sier Anders Lennartsson. Han er bærekraftssjef for IKEA, Norge, og en av de som besøkte Skjervøy.

Sertifisering

Bakgrunnen for besøket på Skjervøy og en presselansering som IKEA har i Brussel i dag, er å fortelle at selskapet har nådd målet om at all sjømat de selger skal komme fra MSC-sertifiserte fiskerier og ASC-sertifiserte oppdrettsanlegg.

- Med slike sertifiseringer gjør vi ansvarlig produsert sjømat tilgjengelig for 600 millioner kunder. Lerøy er IKEA sin hovedleverandør av laks og sørger for at kunder over hele verden kan nyte norsk laks av god kvalitet, sier Anders Lennartsson.

Jorunn Stokke Aamodt er kommunikasjonsrådgiver hos IKEA Norge. Hun opplyser at IKEA har erklært at råvarer som skaper utfordringer for lokalsamfunn og miljø, skal komme fra mer bærekraftige kilder og være sertifisert av en ekstern kontrollinstans.

- I følge WWF har om lag tre milliarder mennesker sjømat som sin viktigste proteinkilde. Det som på sikt er bra for menneskene, og også bra for IKEA. Vi er overbevist om at det å velge bærekraftig sjømat, er helt avgjørende både for å få god kvalitet og for at vi å verne om planeten vår. Det handler om etikk, og om lønnsomhet, mener hun.

Miljø og ansattes rettigheter

Hun opplyser at ASC-sertifisering ( Aquaculture Stewardship Council) av oppdrettsfisk gir mindre vannforurensning, riktig bruk av kjemiske behandlinger, bruk av fiskefôr som er ansvarlig produsert samt velferdsgoder for dem som jobber i produksjonen.  MSC-sertifisering for villfanget fisk innebærer at fisken kommer fra bærekraftige bestander som forvaltes etter langsiktige planer.

- ASC-sertifisering av oppdrettsanlegg krever dessuten at oppdretterne respekterer de ansattes rettigheter og lokalsamfunnets interesser, sier Jorunn Stokke Aamodt.

Leder for industri og utvikling i Lerøy Aurora, Kurt Einar Karlsen, sier at alle havbruksanleggene som tilhører Lerøy-Aurora er ASC-sertifisert.

- ASC-sertifisering er noe forholdvis nytt innenfor havbruk. Vi er blant de første som har oppnådd slik sertifisering fordi vi alltid har jobbet langsiktig med miljø og bærekraft. Som prinsipp er det mye bedre å forebygge enn å behandle. Dette gjelder både i forhold til fiskehelse og lakselus. Vi benytter ikke antibiotika i våre anlegg. Vi driver nøye overvåking og kontroll for å forhindre at laks rømmer fra våre anlegg. Slik følger vi også med for å hindre at for går til spille, sier Karlsen.

Prosjektleder Jan-Børre Johansen hos Lerøy Aurora viser delegasjonen fra IKEA rundt på et havbruksanlegg som er spesialtilpasset besøk fra inn- og utland. Her får gjestene se hvordan nylig utsatt laksesmolt spretter rundt i merdene. Om et par år blir de menneskemat. Da havner de kanskje som kokt laks hos kunder som handler møbler hos IKEA.

- ASC sertifiseringen er omfattende og kravene er beskrevet i en stor manual. For å dokumentere at kravene er oppfylt, har vi regelmessige revisjoner av godkjente sertifiseringsselskaper som for eksempel Veritas, tilføyer Johansen.

FAKTA:

  • Multinasjonale IKEA er kjent for svenska köttbullar på menyen, men de siste par tiår har oppdrettslaks blitt stadig viktigere.
  • Med 349 varehus i 43 land omsetter IKEA flere tusen tonn laks årlig.
  • Lerøy Seafood Group er hoffleverandør av oppdrettslaks til IKEA.
  • Innen utgangen av august 2015 skal all laks komme fra anlegg som er sertifisert av Aquaculture Stewartship Council (ASC). For å være ASC-sertifisert må et oppdrettsanlegg ha høye standarder for miljø- og samfunnsansvar».
  • I IKEA ble etablert av 17 år gamle Ingvar Kamprad i 1943 og omsetter for nær 30 milliarder euro årlig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken