Troms Ap sier nei til oljeaktivitet utenfor Lofoten

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Lofotposten) Som første nordnorske fylkeslag i Arbeiderpartiet sier Troms Arbeiderparti ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Dette er fantastiske nyheter fra Troms, og noe Jonas Gahr Støre må lytte til, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet

Det var under representantskapsmøtet i Troms AP at vedtaket i dag ble fattet, etter at et mindretall i redaksjonskomiteen la frem forslag om å si nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja,

- Vi vil gratulere Troms Arbeiderparti med et klokt og modig vedtak. Vi vet at dette har vært en lang prosess, men utfallet viser at vi endelig har et fylkeslag i Arbeiderpartiet som lytter til kunnskap, og har vedtak som er til det beste for folk, fisk og framtida, sier Ask Lundberg

Vedtaket ble fattet med stort flertall i Troms, med 37 stemmer som sa nei til konsekvensutredning, mot 24 som sa ja.

De to siste ukene har Vågan i Lofoten og Berg kommune på Senja begge hatt kommunestyrevedtak mot konsekvensutredning og oljeboring i dette LoVeSe-området.

- De siste årene har det vært et stemningsskifte i nord, med flere og flere kommuner som sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Når Troms Arbeiderparti nå også har falt ned på det vedtaket er det nødt til å få konsekvenser for Arbeiderpartiets landsmøte i mai, sier Ask Lundberg

- Vi jubler i dag, ikke minst for den folkelige motstanden gjennom flere år som har sørget for dagens vedtak. Det viser at folkelig engasjement nytter, avslutter Ask Lundberg.

Natur og ungdom

- Det er klart vi feirer dette vedtaket. Her har Troms Arbeiderparti fattet et klokt vedtak som slår fast hvor viktig bærekraftige næringer som fiskeri er i disse områdene, og vi vet allerede nok til å si at her kan vi ikke bore etter olje, sier Therese Hugstmyr Woie, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Noen andre som feiret seieren var AUF i Troms, de var mange tilstede på møtet og la fram argumentene for hvorfor de har kjempet så hardt mot oljeboring her. Både AUF og Natur og Ungdom mener dette sender et tydelig signal til ledelsen og resten av Arbeiderpartiet foran deres landsmøte i april.

-  Vi ser nå en økende motstand mot dette prosjektet i nord, og meningsmålingene viser at vi har folket med oss. Nylig gikk Vågan kommune mot oljeboring i disse områdene, og nå er ingen Lofoten-kommuner for. Når Troms Arbeiderparti også har gått mot er det på tide at Arbeiderpartiet sikrer en oljefri framtid i Lofoten, Vesterålen og Senja på landsmøtet i april, sier Hugstmyr Woie.

Artikkeltags