Sa ja til utredning av olje og gass i Lofoten

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Flertallet i fylkestinget i Nordland sa ja til at de ønsker en konsekvensutredning om olje og gass i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget ble fremmed av Beate Bø Nilsen (H).

- Det internasjonale energibyrået (IEA) fastslår at verden trenger mer olje og gass. Norsk olje og gass har en viktig fremtid i den globale energimiksen. I Norge produseres det med mindre fotavtrykk på miljøet enn mange andre steder. Norge er anerkjent for å være en stabil og pålitelig leverandør av gass. Investeringsnivået i olje- og gassnæringen må økes. Fornybar energi vil vokse kraftig fram mot 2040, men de største investeringene vil komme i fossile energikilder, sier hun i ei pressemelding.

Stor etterspørsel

Hun påpeker at etterspørselen etter olje og gass vokser.

- Særlig vil gassetterspørselen vokse kraftig frem mot 2040. Samtidig synker produksjonen på eksisterende felt år for år. Derfor må det investeres og letes mer. Vi må fylle på med nye felt for å møte etterspørselen.

- Naturressursene i nord er en nøkkel for å bidra til det grønne skiftet gjennom bærekraftig bruk, strenge miljøkrav og ny teknologiutvikling - som bidrar til klimaregnskapet. Et ja til ny utvikling og positivitet, vil utløse behov og lønnsomhet for oppbygging av ny infrastruktur innenfor bla vei, havn, transport, energi og kompetanse som vil styrke både bosetting og de øvrige eksisterende næringer i nord. Vi er fortsatt avhengig av inntektene fra oljebransjen. Selv i et dårlig oljeår som i år med lave oljepriser, bidro petroleumsinntektene med 233 milliarder kroner på statsbudsjettet. Det utgjør nesten like mye som AS Norge drar inn på inntektsskatten, legger hun til.

Mulig og ønskelig

Hun mener at at det er viktig med kunnskap om petroleumsvirksomhet, også av miljømessige hensyn.

- Innhenting av kunnskap gjennom en konsekvensutredning av Nordland VI og VII samt Troms VII vil gi oss svar på om det er mulig, og om det er ønskelig, å åpne hele eller deler av det aktuelle området for petroleumsvirksomhet.

Forleden sa både Troms- og Finnmark Ap nei til konsekvensutredning på de samme feltene.

Les også: Finnmark Ap og Troms Ap sier nei til oljeboring

Arbeiderpartiets gruppe på fylkestinget i Nordland sa ja derimot ja til konsekvensutredning.

- Vi stemte for forslaget til en uttalelse. Det var en uttalelse som Høyre fremmet og som er i tråd med Nordland Ap sitt program, sier gruppeleder Bjørnar SKjæran (Ap) til an.no.

Han mener at vedtakene til Troms Ap og Finnmark Ap er en annen sak.

- Da snakker vi om prosessen før Ap sitt landsmøte. Men det er for tidlig å si noe om det nå. Nordland Ap har i mange år gått inn for en konsekvensutredning for å få svar på om det er en mulighet eller ønskelig å åpne deler eller hele området for petroleumsvirksomhet, sier Skjæran.

Artikkeltags