Gå til sidens hovedinnhold

Geir (59) har samme timelønn som man hadde i 1983, men nekter å gi seg

Artikkelen er over 6 år gammel

Geir Olsen har drevet med bruktbokhandel i Bodø siden 1989. Selv om han snart nærmer seg 60 år og bare tjener rundt 60 kroner i timen, så har han absolutt ingen planer om å slutte.

60,19 kroner var den gjennomsnittlige timelønnen i Norge i 1983. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Saken ble først publisert av Avisa Nordland.

Privilegert

- Jeg føler meg privilegert som får lov til å holde på med dette og drive Ludvigs bruktbokhandel. Jeg gleder meg faktisk til å gå på jobb hver eneste dag, sier 59 åringen som fyller 60 i april.

Lokalene hans er fylt til randen av bøker, tegneserier, dvd-er, cd-er og vhs-filmer.

- Her inne skjuler det seg flere skatter. Og det vet flere av kundene mine å sette pris på. Jeg har flere samlere som titt og ofte er innom her for å sikre seg noen godbiter. Men det er de såkalte serieføljetongene, ala det Trine Angelsen skriver, som er de mest populære varene i hyllene mine. Så stor takk til fauskeforfatteren og de andre som skriver slik litteratur. For det er dem  som i stor grad holder liv i bruktbokhandelen, sier bodømannen.

Livsstil

Han forteller at jobben er blitt en livsstil for ham.

- Ja, for meg er dette langt mer enn en jobb. Jeg håper jeg kan holde på med dette til jeg minst er 82 år.

Olsen forteller at han merker at boknaboen har flyttet.

- Ja, etter at biblioteket tok med seg bøkene og flyttet inn i Stormen så har det blitt veldig stille i nabolaget. Med flyttingen forsvant også mange av kundene mine. Jeg har registrert en nedgang på vel 30 prosent, sier byens eneste bruktbokhandler.

Tøffere tider betyr mindre lønn for han. Når husleie, strøm og andre faste utgifter er trukket sitter han ikke igjen med så mange kronene.

- Slik er det. Tror ikke så mange andre ville ha jobbet for 60 kroner timen. Men jeg har et nøkternt forbruk. Jeg setter tæring etter næring. Og jeg klorer meg fast, sier han til Avisa Nordland.

Fra kjeller til kjeller

Olsen har ingen ansatte. Men hans kone, som driver tre solstudioer i byen,  hjelper ektemannen  av og til i butikken når det trenges.

- I tillegg har jeg et par stykker som hjelper meg litt på dugnad. Og det er helt fantastisk. Stor takk til dem.

Nå er han og virksomheten på flyttefot fra Dronningens gate 42.

- Men det er ikke mange meterne jeg flytter. De nye lokalene er i kjelleren der Tekno Bingo holder til i dag. Så det blir fra en kjeller til en annen kjeller.

- Det er det budsjettet mitt tillater, sier han.

Han registrer med vemod at flere av hans kolleger i andre byer har lagt virksomheten på hylla for godt.

- I Bergen har tre slike bruktbokhandlere lagt inn årene. Men jeg er optimist. Det vil alltid være folk som leser bøker. Og jeg vil være her for dem. Det er utrolig flott å kunne hjelpe mennesker som er på jakt etter ulike bøker.

Kommentarer til denne saken