Styret i FlyViking AS har besluttet å innstille drifta i selskapet. Det skriver flyselskapet i en pressemelding. Avgjørelsen ble tatt for en uke siden.

- Vi klarer ikke å få lønnsom drift, sier daglig leder i selskapet Heine Richardsen til Nord24/Nordlys.

Han beskriver en vanskelig situasjon for selskapet som har vært i drift i snaue ni måneder.

- Vi har ikke hatt nok passasjerer og har ikke klart å komme oss opp på det passasjernivået vi ønsker.

Richardsen avviser at selskapet er konkurs.

- Dette er en styrt avvikling. Vi opprettholder våre forpliktelser overfor passasjerene, de ansatte vil få sin lønn og vi vil betale våre samarbeidspartnere.

De som har billetter med selskapet før 12. januar kan være trygg på at flyvningene til selskapet går som planlagt, lover Richardsen.

- Vi vil fly fram til 12. januar. De som har billetter etter 12. januar vil få disse refundert.

- Ikke økonomisk forsvarlig

Fly Viking meldte først om avviklingen av selskapet i en pressemelding sendt ut fredag ettermiddag. Der understreker man ambisjonen om at ingen kunder eller leverandører skal bli skadelidendene av selskapets nedleggelse.

– Hovedårsaken til at vi har tatt denne beslutningen, er at det ikke er økonomisk forsvarlig å drive videre med det materiellet vi har i dag, sier styreleder Ola Olsen.

– Videre vil en styrt avvikling innen rimelig tid gjøre oss i stand til å innstille driften i FlyViking AS, samtidig som verken kunder, leverandører, ansatte eller innleid personell blir skadelidende, fortsetter han.

- Tekniske utfordringer

I pressemeldingen skriver selskapet at de har hatt større tekniske utfordringer enn forventet.

– Vi har hatt større tekniske utfordringer med de tre første Dash 8-100 maskinene enn forventet. Dette har ført til mange kanselleringer og tap av kunder. Den fjerde maskinen var planlagt å settes i drift i november, men en vital funksjon manglet på flyet, sier daglig leder i sleskapet Heine Richardsen.

Kunder som har kjøpt billetter etter 12. januar vil få disse refundert, opplyser selskapet.

Vil etablere nytt AS

Unntaket er ruta Ørland - Oslo - Ørland.

«Det er besluttet å etablere et nytt aksjeselskap, som i første omgang skal ha som oppgave å opprettholde ruten», opplyser Fly Viking.

«Dette skal skje gjennom å overføre ruten til et annet regionalt flyselskap, som kommersielt skal arbeide sammen med det nye selskapet. Eieren vil også gjennomføre en vurdering på om det vil være mulig å skape lønnsomme flyruter med andre flytyper enn det FlyViking har benyttet, og i et annet segment. Dette arbeidet vil påbegynnes rett etter årsskiftet», heter det i pressemeldingen.

FlyViking har hatt totalt fire fly i drift i Nord-Norge. Etter 12. januar vil disse bli flydd tilbake til eierne i Canada.

«Flyene har vært leaset, og denne avtalen vil nå opphøre. Flyene vil derfor stilles til disposisjon for eierselskapet», opplyser flyselskapet.