Er fisk fortsatt sunt? Svaret kommer mandag

Sushi serveres mer enn noen gang på norske restauranter. Omsetningen i restaurantmarkedet passerte i fjor en halv milliard kroner, viser den siste sushi-rapporten fra Norges sjømatråd. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Sushi serveres mer enn noen gang på norske restauranter. Omsetningen i restaurantmarkedet passerte i fjor en halv milliard kroner, viser den siste sushi-rapporten fra Norges sjømatråd. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Oslo/Tromsø: Er fisk og sjømat fortsatt så sunt å spise at fordelene overgår helsefaren ved å få i seg kvikksølv, dioksiner og PCB-er fra fisken? Svaret kommer mandag.

Da legger Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fram en ny nytte-risikovurdering av fisk i norsk kosthold. En tilsvarende vurdering fra 2006 endte i kostholdsråd om å spise fisk til middag to til tre dager i uken, og at halvparten bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Ny vurdering

For åtte år siden kom VKM fram til at inntak av fisk har positive effekter på folkehelsen. Dette gjelder særlig fordi fisken inneholder flerumettede fettsyrer og vitamin D.

– Vurderingen fra 2006 er vitenskapelig grunnlag for dagens kostholdsråd. Når Mattilsynet ber oss oppdatere denne vurderingen, er det fordi det har kommet ny kunnskap om innholdet av enkelte nærings- og fremmedstoffer i fiskefôr, fisk og sjømat. Det er også kommet nye kostholdsundersøkelser om befolkningens spisevaner siden vi publiserte vår vurdering i 2006, sier VKM-direktør Lars E. Hanssen.

Laksen spiser planter

Oppdrettslaksen spiser mer soya og plantestoffer enn før. Forskningsstiftelsen Nofima kunne nylig melde at planteråvarer nå utgjør mer enn 70 prosent av fôret som oppdretterne gir laksen. I 1990 fikk oppdrettslaksen 90 prosent marine råvarer, i fjor var andelen redusert til 29,2 prosent.

I en annen Nofima-rapport går det fram at vi må spise dobbelt så mye oppdrettslaks i dag som i 2000 for å dekke det ukentlige behovet for marine omega-3 fettsyrer.

Vitenskapskomiteen skal se om det er en sammenheng mellom endringene i oppdrettsfôret og endringene i næringsstoffer, dioksiner, dioksinlignende PCB-er og kvikksølv i fisk og sjømat.

Nye råd?

Rapporten vil også beskrive om nivåene av næringsstoffer og forurensede stoffer i fisk har endret seg. De skal vurdere nytten av å spise fisk opp mot risikoen ved inntaket av fremmedstoffer. VKM skal også vurdere om konklusjonen i rapporten fra 2006 bør endres.

Den gang kom VKM fram til at Norge skiller seg fra mange andre land med et høyt konsum av fisk. To tredeler av fiskekonsumet i 2006 var magre fiskeslag. For åtte år siden var det et stort antall tenåringer som ikke spiste fisk eller annen sjømat. Unge kvinner spiste mindre fisk enn befolkningen generelt. (©NTB) (©NTB)

Artikkeltags