Børge Martinussen, daglig leder i Eie Eiendomsmegling i Tromsø og talsmann for Eiendom Norge i nord, er sjokkert over utsagnet fra Forbrukerrådet.
Fagdirektør for bolig, Thomas Bartholdsen, mener at meglerne tar «veldig godt betalt for relativt lite arbeid».
- Virkeligheten er at boligsalg gjennom meglerkjedene er masseproduksjon. Det høres ikke slik ut når megleren reklamerer for seg selv, men i realiteten går det på samlebånd, sier Bartholdsen.
- Det er en drøy påstand, og jeg er sjokkert over at en representant fra forbrukermyndighetene kommer med noe slikt. Jeg tror rett og slett han ikke vet hva han snakker om, sier Martinussen, som er en av Tromsøs mest erfarne eiendomsmeglere.
Han tror at folk ikke vet hvor mye arbeid som ligger bak et boligsalg.
- I vår kjede bruker vi i snitt 52 timer på hver eiendom før den selges. Det er mye informasjon som skal hentes inn og videreformidles, det er privatvisninger før hovedvisningen og folk ringer med spørsmål til alle døgnets tider. I tillegg bruker vi mye tid på å gjøre folk i stand til å by på en bolig. Det er ikke sjelden jeg blir med potensielle kjøpere hjem til dem selv etter visning for å gjøre en verdivurdering av deres egen bolig, sier Martinussen.
- Det er ikke en åtte til fire-jobb. Gjennom hele min karriere har jeg nok jobbet 12 timer om dagen i gjennomsnitt, legger han til.
LES OGSÅ: Slik sparte Hans og Gøril flere hundre tusen på å selge selv
- Mange myter om oss
Også Tromsø-megler Christian Ryan i Eiendomsmegler 1 reagerer på Bartholdsens utspill.
- Det er merkelig å uttale seg på en slik måte om det som er en stor yrkesgruppe i Norge, og jeg synes det er trist å høre slikt, sier Christoffer Ryan i Eiendomsmegler.
Han mener det verserer mange rykter om meglerbransjen som rett og slett ikke stemmer.
- Det er ikke slik at eiendomsmeglere vasser i penger og har masse fritid. Sannheten er at de fleste av oss er normale familiefolk. Selv jobber jeg hardt for hver eneste krone og er sjelden hjemme hos familien min før i 18-19 tiden om kveldene. Vi bruker veldig mange timer på å sikre en trygg handel, men det synes kanskje ikke så godt blant folk flest, sier han.
Ryan legger til at selv om det kan koste mellom 50 og 100.000 kroner å selge en bolig via megler, så sitter kun meglerhuset og megleren igjen med en brøkdel.
- Alle skal ha sitt. Storparten av det folk betaler går til fotograf, takstmann, oppgjør, annonsering på Finn og i mediene. Meglerbransjen gir mange synergier til andre bransjer i samfunnet, sier han.
- Urimelig
Direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge, som er meglerforetakenes bransjeorganisasjon, lar seg provosere over uttalelsene fra Forbrukerrådet.
- Jeg opplever det han sier som sterkt urimelig og tenderer til å være ganske useriøst, sier Dreyer.
Dreyer mener at fagdirektør Bartholdsens argumentasjon faller på sin egen urimelighet, og viser til følgende tall:
- 95 prosent av alle boligsalg skjer gjennom megler, og vi har undersøkelser som viser at halvparten av alle potensielle boligkjøper kvier seg for å kjøpe gjennom privatsalg.
Årsaken har med tillit å gjøre, mener Dreyer.
- Det er en grunn til at det krever tre års utdannelse og to års praksis for å bli ansvarlig megler. Megleren vet hvilken informasjon som er viktig å hente inn, hvordan dette skal behandles og overbringes. I tillegg er det en viktig nøytral mellommann i budrunder, som har strenge krav de må følge, sier Dreyer.