Sea Shepherd: - Vi vil bruke direkte aksjon mot hvalfangsten

I følge informasjonen Sea Shepherd har gitt til dette bildet viser det en japansk hvalfanger som krysser foran baugen til Sea Shepherd-skuta "Bob Barker" under en seks timer lang aksjon. Gjengitt med tillatelse fra Sea Shepherd.

I følge informasjonen Sea Shepherd har gitt til dette bildet viser det en japansk hvalfanger som krysser foran baugen til Sea Shepherd-skuta "Bob Barker" under en seks timer lang aksjon. Gjengitt med tillatelse fra Sea Shepherd. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Sea Shepherd har annonsert at de vil flytte sin aktivitet fra Sørishavet, og sende sin åtte skip store flåte for å hindre Norsk og Islandsk hvalfangst i Nordatlanteren.

LES OGSÅ: Sea Shepherd: - Nå kommer vi til Norge for å plage hvalfangere

Årsaken er at FNs internasjonale domstol i fjor avgjorde at den japanske forskningsfangsten var en ulovlig kommersiell operasjon, og beordret den stoppet. Japan har igangsatt et nytt program for forskningsfangst. Det skal fanges over et langt større område. Dette vil gjøre aksjoner vanskelig, mener Sea Sheperd. Samtidig vil langt mindre hval bli fanget. Derfor anser Sea Shepherd sin kampanje i Sørishavet som en suksess.

- Vi må være strategiske, og alltid måle vår suksess etter hvor mange liv vi kan redde, sier styreleder og kaptein Alex Cornelissen.

Alex Cornelissen, Paul Watsons høyre hånd og skipper for Sea Shepherd. Foto fra dokuserien "Whale Wars" på Animal Planet

Alex Cornelissen, Paul Watsons høyre hånd og skipper for Sea Shepherd. Foto fra dokuserien "Whale Wars" på Animal Planet Foto:

Alex Cornelissen, Paul Watsons høyre hånd og skipper for Sea Shepherd. Foto fra dokuserien "Whale Wars" på Animal Planet

Det er 10 år siden Sea Shepherd sist laget problemer for norsk hvalfangst. Da var det organisasjonens leder Paul Watson som ledet an. De fulgte skutene tett og det oppstod farlige situasjoner. Flere skuter ble senket  og utsatt for sabotasje, og Watson tok på seg ansvaret i ett tilfelle.

Siden har organisasjonen bygd opp en flåte på snart ni skip. De har en stor internasjonal tilhengerskare, og har blitt kjent blant annet på grunn av dokuserien "Whale Wars" der  Animal Planet følger aksjonene mot japanske hvalskuter i Sørishavet. 

- Vi bruke direkte aksjon

Nord24.no har bedt Sea Shepherd om en bekreftelse på at de vil vende tilbake til norske farvann, og spurt hvordan de da vil forholde seg til norsk lov. Vi har mottatt en lengre uttalelse Cornelissen publiserte i Australia i forrige uke. Der går det frem at de i månedene som kommer vil gi nærmere informasjon om det de kaller sin "Nord-Atlantiske kampanje".

- Vi vil, som alltid, bruke direkte aksjon for å stoppe den unødige og ulovlige slaktingen av hval og annet liv i havet, sier Corneliussen.

Den norske hvalfangsten startet nylig. Over 30 hval er allerede skutt.

Skutene som har ledet den siste aksjonen mot piratfiske i Sørishavet, "Bob Barker" og "Sam Simon" ligger nå i Bremen der de driver informasjonarbeid og har åpnet for publikum.

"Bob Barker" til kai i Bremen. Skipet innenfor er "Sam Simon".

Det er uklart om Sea Shepherd kommer til norske farvann denne sesongen. De er spesielt opptatt av den islandske fangsten av finnhval.

- Norge og Island har en samlet kvote på 1500 hvaler. Dette tallet, som inkluderer 154 truede finnhvaler, er langt større enn kvoten som er foreslått av den japanske regjeringen. (...) Det er her vi kan være mest effektive, fordi det er her vi kan redde flest liv, sier Cornelissen.

- Soldater for medlidenhet

Sea Shepherd sier de vil rette seg etter internasjonal lov.

- Vi vil fortsette å rette oss etter internasjonal lov. Vi vil være soldater for medlidenhet, dedikert til å forsvare de som ikke kan forsvare seg selv. Og vi vil fortsette kampen for å beskytte det verdifulle livet i havene, livet som er nødvendig for vår eksistens, fordi vi tror at om det er en ting på planeten det er verdt å slåss for, er det livet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken