Ministeren utelukker ikke statlig krisekapital. – Vi vil ta stilling til alle forslag fra styret

PÅ SVALBARD: Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Trond Viken, Nærings- og fiskeridepartementet

PÅ SVALBARD: Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Trond Viken, Nærings- og fiskeridepartementet

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

STORE NORSKE-KRISENStyret i Store norske Spitsbergen kullkompani vedtok mandag å kutte minst 100 årsverk på Svalbard. I dag har de 320 ansatte. Dermed forsvinner én av tre arbeidsplasser.

Det blir redusert drift i Svea nord og den nye Lunckefjell-gruva.

LES OGSÅ:     Minst 100 må gå i Store Norske

LES OGSÅ:     Klimastiftelse spår dårlige kår for stigmatisert kulldrift: – Kull er den neste tobakken

– Krevende fase

Næringsminister Monica Mæland (H) sier til Nord24 at de følger situasjonen i Store norske tett, men at de foreløpig forholder seg rolig.

– Vi forholder oss til selskapets styre og ledelse, som er ansvarlig for driften. Det gjelder også vurdering av nødvendige tiltak i tider med lav kullpris, sier Mæland.

Hun sier norsk Svalbard-politikk avhenger av at det går bra med Store norske.

– Store norske er inne i en krevende fase. En god og lønnsom drift i selskapet er viktig både for arbeidsplasser og lokalsamfunnet på Svalbard. God drift og økonomi er viktig for at selskapet skal kunne bidra til at samfunnet i Longyearbyen opprettholdes og videreutvikles. Dette henger sammen med de overordnede målene i norsk Svalbard-politikk, understreker Mæland.

Ser flere muligheter

Næringsministeren var selv på Svalbard i september for å motta Longyearbyen lokalstyre og næringsforeningas nye næringsplan. Det var den første strategiske næringsplanen på 25 år.

LES OGSÅ:  Dette skal Svalbard leve av i framtida

LES OGSÅ:  – Kull vil være viktig en god stund til

Planen slår fast at kulldrift, reiseliv og forskning og utdanning fortsatt skal være bærebjelkene i framtidas Svalbard-samfunn. Mæland vil gjerne få fram at Store norske har levert gode resultater de siste årene.

– Vi må ikke glemme at Store norske har levert gode overskudd i tidligere år. Over 1,5 milliarder kroner til sammen de siste 10 årene, sier hun.

– Hvilke næringsveier ser departementet for seg kan bidra til å fornye Svalbard-samfunnet?

– Det er potensial for videre utvikling av flere næringer på Svalbard, for eksempel innenfor forskning, romvirksomhet, logistikk og turisme. Svalbard-samfunnet har selv laget en spennende strategisk næringsplan som jeg mottok da jeg besøkte Svalbard i september i år, sier Mæland.

– Alvorlig situasjon

Nå tyder mye på at Svalbard-samfunnet står overfor en ny og tøffere hverdag. Ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning betyr kutt i Store norske en negativ dominoeffekt for næringslivet ellers.

Mæland understreker at de tar situasjonen på alvor.

– Vi har en løpende dialog med selskapets styre som en del av eieroppfølgingen. Styret er tydelig på at selskapets økonomiske situasjon er alvorlig og at det arbeides aktivt med å finne gode løsninger.

Vurderer statlig kapital

Ministeren sier de vil Nærings- og fiskeridepartementet vil vurdere eventuelle forslag til hvordan de kan bidra, men sier det er opp til styret å ta initiativ til dette.

– NFD vil på vanlig måte vurdere og ta stilling til forslag som styret legger frem. Dette gjelder også forslag til tiltak som krever eiers medvirkning, slik som eventuelt spørsmål om tilførsel av kapital. Store Norske skal drives på forretningsmessig grunnlag. Staten er en langsiktig eier i Store norske, sier Mæland til Nord24.