Reiselivet i Nord-Norge går så det griner. Det merker overnattingsbedriftene. I år går det mot ny og soleklar rekord i antall overnattingsdøgn i nord, melder NHO.

De støtter seg på en fersk prognose fra Statistikknett. Den viser at økninga kan bli på hele 10 prosent fra i fjor.

– Det forventes nesten 3,3 millioner overnattingsdøgn i nord i år. Dette er ei økning på hele 10 prosent fra i fjor. Helt fantastisk, sier avdelingsdirektør Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge i en pressemelding.

Han peker på at både ferie og fritid samt yrkestrafikk gir økning i antall besøk og overnattinger.

For Norge som helhet er økninga også pen, med en prognose på rundt 3 prosent.

Flere utlendinger

En av hovedårsakene til den sterke veksten er at flere utlendinger besøker Nord-Norge.

Fra i fjor til i år forventes økninga i antall utlendinger som har besøkt Nord-Norge å ende på hele 13 prosent. På landsbasis er prognosen fem prosent økning.

Overnattinger i forbindelse med yrkesreiser står likevel for den største økninga på hoteller i Nord-Norge. Prognosen tilsier her en økning på 12,7 prosent. Kategorien ferie og fritid forventes opp med rundt åtte prosent.

– To hovedsesonger

Reiselivsdirektør Geir Solheim i NHO i Nord-Norge forventer at også neste år blir godt.

– Med et Nord-Norge som blir rett og godt markedsført tror vi at vintersesongen vil bli enda bedre i året som kommer, sier Solheim til Nord24.

– Både vinter- og sommersesongen var god i nord, mens høsten er mer utfordrende. Hvorfor det?

– De fleste regioner i verden har én hovedsesong, men det unike i Nord-Norge er at vi har klart å skape to hovedsesonger, både vinter og sommer. Høsten og våren vil være to utfordringer framover.

– Det er ganske unikt med to hovedsesonger. Det gjør at reiselivet blir mer og mer en helårsnæring som igjen kan skape helårs arbeidsplasser, sier Solheim.

Beleggsprosenten ned i Troms

Eneste skår i gleden for enkelte hotell er at beleggsprosenten i Troms går ned på grunn av flere hotell og større kapasitet i Tromsø. I fjor var beleggsprosenten på 61,6 prosent i Troms etter oktober måned. I år er den på 60,7. En liten nedgang på 0,9 prosent.

I Nordland har beleggsprosenten økt fra 50,3 til 52,2 prosent så langt i år målt mot samme periode i fjor. For Finnmark er økninga fra 46,7 prosent i fjor til 48,3 prosent så langt i år.