TROMSØ (Nord24.no): Tallene viser at det er vært omlag en dobling av elsykkelsalget årlig i de siste fire årene, ifølge en pressemelding.

Det er Norsk elbilforening som står bak arbeidet for å presentere den norske elsykkelstatistikken. Tallene i elsykkelstatistikken baserer seg på tall fra de som importerer elsykler, og er kommet fram med et tett samarbeid med hele elsykkelbransjen.

Totalt ble det solgt 35.965 elsykler i 2016, mot 22.518 i 2015.
– Vi har påstått lenge at elsykkelsalget stadig når nye rekorder. Men nå har vi også tall som viser at vi har rett, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Hun mener også at veksten vil fortsette.

LES OGSÅ YNGVES FOTOBLOGG OM ELSYKKEL-TRENDEN her.

Den største prosentvise veksten har vært på lastesykler. Der ble det solgt 62 i hele 2014. I 2016 er det solgt 566.

Statistikken viser også antall solgte raske elsykler (s-pedelecs). Dette er elsykler som har høyere toppfart, og som går som elmoped. Dette er en voksende kategori i Europa, men trenden er nedadgående i Norge, med bare 194 solgt i 2016.

Veksten i elsykkelsalget er helt i tråd med det som skjer ellers i Europa. Årsaken til dette er stadig nye modeller egnet for stadig nye grupper, og bedre og sterkere motorer.

Tilbakemeldingene fra sportsbransjen er at folk i de siste årene etterspør dyrere sykler enn før.

– Folk vet mer om elsykler nå enn for et par år siden, derfor kan de spørre mer om ulike kvaliteter enn før, mener Christina Bu. 

Elbilforeningen er ikke en forening som bare jobber med elbiler.

– Vi jobber med å gjøre all transport elektrisk, og da er det viktig å legge tilrette for annen elektrifisering også, som elsykkel. Det er jo ingen tvil mat den i mange sammenhenger kan erstatte bilen, også elbilen. Dette vil ha stor miljøbetydning i årene som kommer.