17-åring med ny sjark til en million

«BALLSTADJENTA»:  Daniel Mykelbust på bakken av «Geir Harald» som om ikke lenge får navnet «Ballstadjenta». Alle foto: Kai Nikolaisen

«BALLSTADJENTA»: Daniel Mykelbust på bakken av «Geir Harald» som om ikke lenge får navnet «Ballstadjenta». Alle foto: Kai Nikolaisen

Artikkelen er over 4 år gammel

I fjor vinter brukte Daniel Myklebust pengene tjent på tungeskjæring til å kjøpe ny sjark. I fjor høst ble sjarken knust i uværet. Lørdag kom den driftige 17-åringen hjem med en ny sjark til en million kroner.

DEL

(Lofotposten) 17 år gamle Daniel Myklebust har hatt et klart mål om bli fisker på egen båt. I fjor vinter investerte han pengene han hadde tjent på tungeskjæring i en 23 fot stor sjark. I fjor høst ble drømmen bokstavelig talt knust da sjarken sank ved kai under et fryktelig uvær.

Allerede dagen etter slo Daniel fast at han skulle ha seg en ny sjark.

Lørdag kveld kunne 17 åringen legge til kai på Ballstad med den 35 fot store sjarken «Geir Harald».

-Båten, som er et Ulvan-bygg, har jeg kjøpt fra Helligvær. Båten er i god stand. Den er rigget for garn, line og juksa, sier Daniel mens han inviterer oss om bord i den velholdte sjarken.

-Det er godt å få egen båt igjen. Etter at den andre sank fikk jeg mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk som ba meg om å ikke gi opp. En mann sørfra ringte og sa han syntes så synd på meg. Han ga meg to tusen kroner. Jeg kjente ikke mannen og det var flott gjort, forteller Daniel som sier at båten skal få et nytt navn.

SJARK: Båten er bygget ved Ulvan AS i 1983.

SJARK: Båten er bygget ved Ulvan AS i 1983.

-Jeg har spekulert litt på navn. Jeg er glad i Ballstad og ville ha noe med Ballstad i navnet. Dermed ble det «Ballstadjenta», slår den unge fiskebåtrederen fast.

Han forteller at han har kjøpt båten uten kvoter.

-Jeg har maksimalkvoten som i år er på 34 tonn torsk. I tillegg kan jeg fiske sei, sild, makrell, blåkveite og hyse. Det er et godt nok grunnlag for en lønnsomt drift, forteller 17 åringen som går andre året på fiske og fangst.

-I vinter har jeg seks uker utplassering og de skal jeg bruke om bord i båten. Ellers blir det å drifte i helgene og når jeg har fri, forteller Daniel som sier at han i vinter skal drifte med lina.

-Jeg skal godsnakke med pappa slik at jeg får låne litt bruk, flirer han.

Daniel er klar på at det ikke er helt enkelt å kjøpe båt i ung alder.

DEKK: -Dette er noe helt annet enn gammelbåten, sier en meget fornøyd Daniel Myklebust.

DEKK: -Dette er noe helt annet enn gammelbåten, sier en meget fornøyd Daniel Myklebust.

-Siden jeg er under 18 år måtte Fylkesmannen godkjenne at jeg startet et selskap. Det tok sin tid og i tilegg er det masse papirarbeid for kjøpe en båt. Jeg ble veldig utålmodig, men nå er jeg bare glad, sier han med et stort smil.

Daniel røper at hele prosjektet kommer på nesten en million kroner.

-Denne båten kan du vel ikke ha finansiert ved hjelp av penger tjent på tungeskjæring?

-Nei, det har jeg nok ikke. Jeg har fått meget god hjelp av fiskekjøper Nic. Haug AS. Uten deres hjelp hadde det nok ikke vært mulig for meg å kjøpe denne båten. Alle snakker om at fiskerinæringen trenger rekruttering, men få gjør noe i praksis. Det Nic. Haug AS har gjort for at jeg skal komme i gang med fiskeriyrket er helt fantastisk. Jeg er veldig takknemlig og jeg skal ikke skuffe de. Jeg har fått en bra båt, men dette er bare begynnelsen på mitt liv som fiskebåtreder, slår den driftige 17-åringen fra Ballstad fast

FORLIS: I slutten av september forliste «Sjøgutten» ved kai på Ballstad. Daniel var fast bestemt på at han skulle ha ny båt og han holdt ord.

FORLIS: I slutten av september forliste «Sjøgutten» ved kai på Ballstad. Daniel var fast bestemt på at han skulle ha ny båt og han holdt ord.

Artikkeltags