Regjeringen varsler utbygging av Framsenteret for en halv milliard

 Omtrent slik vil Framsenteret framstå når byggetrinn to står ferdig. Fotomontasje: Yngve Olsen Sæbbe. Frontillustrasjon: Skisse over det planlagte nybygget (klikk på bildet for større versjon). Ill: NAL.

Omtrent slik vil Framsenteret framstå når byggetrinn to står ferdig. Fotomontasje: Yngve Olsen Sæbbe. Frontillustrasjon: Skisse over det planlagte nybygget (klikk på bildet for større versjon). Ill: NAL.

Artikkelen er over 5 år gammel

Bevilger penger i revidert statsbudsjett.

DEL

Regjeringen bevilger penger til neste byggetrinn ved Framsenteret i Tromsø.

Det avslørte klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft og fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker da de gjestet Tromsø og Fram-senteret tirsdag.

De to statsrådene kunne fortelle at regjeringen bevilger 25 millioner til byggestart av Fram 2 i år. Resten av pengene som trenges for å ferdigstille det storstilte byggeprosjektet vil bli gitt i de to-tre neste årenes statsbudsjetter.

Til sammen har Fram 2 en ramme på en halv milliard kroner. Trolig vil bygget stå ferdig innen eller i løpet av 2018

Fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker forteller at byggetrinn 2 av Framsenteret kommer.

Fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker forteller at byggetrinn 2 av Framsenteret kommer.

Foto: Magnus Aamo Holte

- Nødvendig tildeling

- Jeg er kjempeglad for at vi har fått dette til. Dette betyr at landets viktigste forskningssenter når det gjelder arktisk forskning blir enda bedre, sier Elisabeth Aspaker (H).

Sundtoft mener Fram 2 vil befeste Tromsø som verdens innfallsport til arktiske områder.

- Dette er en stor dag for Framsenteret. Regjeringen styrker med dette kunnskapsoppbyggingen om klima og miljø i nord. Vi styrker også Norges ledende rolle internasjonalt i nordområdene, og vi befester Tromsø som verdens arktiske hovedstad, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Overfor Nord24 sier klima- og miljøvernministeren at hun har fått

Nord24 har flere ganger skrevet om de trange kårene på Framsenteret, og at flere av de ansatte må jobbe andre steder. Da Venstre avholdt sitt landsmøte i Tromsø i april, lovet partileder Trine Skei Grande at hun ville kjempe for at bygget skulle bli realisert i revidert statsbudsjett.

- Jeg har vært statsråd i halvannet år, og har merket ønskene og behovene for Fram 2 nærmest fra dag én, sier Sundtoft.

- Hvorfor blir det plass til Fram 2 nå i revidert budsjett, og ikke da statsbudsjettet ble lagt frem i oktober?

- Vi har hatt behov for å se på prosjektet. Det er vårt prosjekt og vår beslutning. Fram 2 er viktig for klimaforskningen og for å sikre den unike tverrfagligheten Framsenteret har mellom naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologifag, svarer statsråden.

- Morgendagens bygg

Ole Solnørdal, regiondirektør i Statsbygg, forteller at nybygget blir på rundt 10.000 kvadratmeter fordelt på seks etasjer. Dermed vil Framsenteret totalt romme 24.000 kvadratmeter.

- Fram 2 blir morgendagens bygg, ikke gårsdagens. Bygget blir energieffektivt og bygget etter passivhusstandard, sier Solnørdal.

Bygget har i dag 250 arbeidsplasser fra flere institusjoner og bedrifter innen miljø og klima.

Utvidelsen vil i følge Framsenterets hjemmeside åpne for ytterligere 190 ansatte.

En av de største nye leietakerne i bygget blir Havforskningsinstituttet med 70 ansatte, som flytter sin avdeling i Tromsø fra forskningsparken i Breivika.

Også Barentswatch skal ha tilhold i Framsenteret.

Når revidert statsbudsjett legges frem i dag, gjenstår det fortsatt harde forhandlinger mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KRF.

Stortingsgruppene til sentrumspartiene har imidlertid lovet å stemme for Fram 2-prosjektet.

Finansbyråd Jonas Stein (V) mener Framsenterets byggetrinn to er viktig for både verdiskaping i nord og en bærekraftig forvaltning av våre arktiske områder.

- Jeg tror jeg kan snakke for både KrF og Venstre når jeg sier at dette blir det endelige resultatet på Stortinget. Dette har vi stått på for i flere år, og reguleringsplanen har vært klar i tre år allerede. At det endelig blir en realitet er viktig for Tromsø, Nord-Norge og verden, sier Stein.

Dagens kunngjøring kommer kort tid etter at den største leietakeren i senteret, Norsk Polarinstitutt, har tilbudt et antall ansatte sluttpakker etter store budsjettkutt.

De ansatte benyttet 1. mai-toget for å vise sin motstand mot ledelsen ved institutet, som ledes av Jan-Gunnar Winther.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft mener imidlertid at slike prosesser er en normal del av alle statlige institutter.

- Polarinstituttet gjennomfører en ordinær evaluering av sin kompetanse, fremtidige behov og ressurser. Det er helt vanlig i slike institutter, sier Sundtoft.

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken